3Ds Max ArchViz Studio i osvjetljenje - specijalistička obuka

Kroz ovaj projekat kreiranja studio scene za prezentaciju modela naši studenti su uspješno kreirali bijeli studio sa pravilno postavljenim osvjetljenjem.

Cilj projekta je bio učenje osnovnih fundamentalnih principa rada sa Vray svjetlima u Autodesk 3Ds Max-u 2015, kao i razumjevanje GI (global illumination) principa Vray rendera. Path tracing, secondary bounce engine i parametri za postavljanje test rendera za brz rad i više iteracija renderinga, kao i postavke konacnih render osobina za kvalitetan finalni rezultat. Na ovom projektu upoznali su se sa osnovnim principima kompjuterske grafike, postavljanjem scene, osvjetljenjem, kao i prenošenjem osobina realnog svijeta u 3D aplikaciju, renderovanjem i konačnom post produkcijom u Adobe Photoshop-u CS2.

Takođe, naučili su kako da urade UVW unwrapping u 3Ds Max-u i UV Layoutu, a zatim pravilno teksturišu modele iz Max-a u Photoshop-u. Kroz kreiranje proceduralnih materijala kreirali su Vray shader za šolje koje su staklene i obojeni metalni materijal koji je vidljiv na apstraktnim modelima. Vidjeli smo kako koristiti Vray blend materijal sa više materijala i kako povezati osobine materijala sa pozicijom i uglom gledanja iz kamere.

Kroz ovu prvu scenu prošli su, i stekli, osnovna teoretska i praktična znanja potrebna, ne samo za kreiranje studio scena, nego i za sljedeće projekte kreiranja dnevno - noćnih rendera enterijera i eksterijera.