Promjene u načinu licenciranja Autodesk računarskih programa

Autodesk okončava prodaju stalnih licenci za većinu pojedinačnih softverskih proizvoda poslije januara 2016. godine.
Korisnici koji imaju trajne licence i oni koji će ih naručiti prije 26. januara 2016. Biće u mogućnosti da nastave koristiti svoje licence. Ukoliko koriste i godišnju pretplatu (Maintenance Subscription), dobijaće nadogradnje i odgovarajuće usluge dok god im je pretplata aktivna.


Vremenski ograničene licence (Subscription), je dostupno na period od tri mjeseca, na jednu, dvije i tri godine. Autodesk će nastaviti razvijati  Subscription proizvode kako bi se bolje integrisali u Autodesk Cloud servise i smanjili probleme sa kompatibilnošću formata CAD dokumenata.

Naša posvećenost Vama

Tokom ovog perioda, Autodesk će sa svojim partnerima raditi sa korisnicima kako bi ovaj prelaz sa stalnih licenci na iznajmljene učinili što lakšim i rješavali eventualne probleme. Pružićemo što više potrebnih informacija da bi se kupci i korisnici unaprijed pripremili za ove promjene. Za detaljnije informacije molimo Vas da obratite pažnju na „Pitanja i odgovore“ na kraju ovog teksta.
Ako nakon čitanja ovog obavještenja još uvijek imate pitanja slobodno nam se obratite.

Zašto činimo ove promjene?

Kako stvaramo i gradimo svijet se mijenja ubrzano, što iz korijena mijenja alate koje koristimo i načine na koje preduzeća i pojedinci kupuju i koriste računarske programe.
Naši korisnici već duže vrijeme zahtjevaju veću fleksibilnost i više mogućnosti svog softvera, a prelazak na pretplatu omogućuje oboje. Iznajmljivanjem softvera korisnik dobija pojednostavljeno upravljanje softverskim licencama i instalacijama. Plus lakše započinjanje poslovanja sa novim softverskim alatima, ili većim brojem radnih mjesta sa manjim početnim troškovima i mogućnošću kupi koliko i kada ti treba.

Autodesk Inc. 

Pitanja i odgovori

P1.  Što je Subscription? Da li Desktop Subscription koristi računarski „oblak“ za pohranu softvera i podataka?

Subscription je Autodesk-ov naziv za vremenski ograničene licence. Desktop Subscription nam omogućuje pristup Autodesk računarskim programima potpuno identičnim ovima sa stalnim licencama, ali sa mogućnošću da ga koristimo na period koji želimo i u broju radnih mjesta koliko nam treba uz manje početno opterećenje Vašeg budžeta.
Pretplata donosi prednosti kao što su osnovna podrška, pristup posljednjim verzijama softvera i poboljšanjima i u određenim slučajevima pristup servisima u računarskom „oblaku“.
Podaci, dokumenti nastali upotrebom ovih licenci se čuvaju na Vašem lokalnom računaru, ili serveru, a spremanje u „oblaku“ je stvar vaše odluke.

P2.  Na koje se proizvode ovo odnosi?

Plan Autodesk-a je da prekine prodaju trajnih licenci pojedinačnih računarskih programa globalno, u svim zemljama gdje je Autodesk prisutan za većinu softverskih proizvoda. Ovo se odnosi na sljedeće proizvode:

Autodesk® 3ds Max®
Autodesk® 3ds Max® with Softimage®
Autodesk® AutoCAD®
Autodesk® AutoCAD® for Mac®
Autodesk® AutoCAD® Architecture
Autodesk® AutoCAD® Inventor LT™ Suite
Autodesk® AutoCAD LT®
Autodesk® AutoCAD LT® for Mac®
Autodesk® AutoCAD LT® Civil Suite
Autodesk® AutoCAD® Electrical
Autodesk® AutoCAD® Map 3D
Autodesk® AutoCAD® Mechanical
Autodesk® AutoCAD® MEP
Autodesk® AutoCAD® P&ID
Autodesk® AutoCAD® Plant 3D
Autodesk® AutoCAD® Raster Design
Autodesk® AutoCAD® Revit LT™ Suite
Autodesk® AutoCAD® Utility Design
Autodesk® AutoCAD® Civil 3D®
Autodesk® Fabrication CADmep™
Autodesk® Fabrication CAMduct™
Autodesk® Fabrication ESTmep™
Autodesk® HSMWorks Premium
Autodesk® HSMWorks Professional
Autodesk® Inventor HSM™
Autodesk® Inventor HSM™ Pro
Autodesk® Inventor®
Autodesk® Inventor LT™
Autodesk® Inventor® Professional
Autodesk® Maya®Autodesk® Maya LT™
Autodesk® Maya® with Softimage®
Autodesk® Motion Builder®
Autodesk® Mudbox®
Autodesk® Navisworks® Simulate
Autodesk® Navisworks® Manage
Autodesk® Point Layout
Autodesk® Revit® Architecture
Autodesk® Revit LT™
Autodesk® Revit MEP™
Autodesk® Revit® Structure
Autodesk® River and Flood Analysis
Autodesk® Showcase®
Autodesk® Structural Bridge Design
Autodesk® Vehicle Tracking

P3.  Da li ovo utiče na postojeće trajne licence?

Ne. Ako korisnik već posjeduje stalnu licencu, ili će kupiti novu stalnu licencu prije kraja januara 2016. godine, ova licenca neće nestati. Korisnici zadržavaju trajnu licencu softvera i mogu je koristiti prema ugovoru o korištenju trajnih licenci. Ako uz licencu postoji i ugovor o održavanju (Maintenance Subscription), korisnici će moći nastaviti koristiti sve povlastice kao i do sada.
Korisnici koji će trebati dodavati nove mrežne licence postojećem serveru dobiće mogućnost naručivanja novih mrežnih licenci kao dio nove „network subscription“ opcije. Molimo Vas pročitajte Network Subscription FAQ za više informacija.

P4. Kako će ova promjena uticati na korisnike godišnjg održavanja?

Korisnici godišnjg održavanja (Maintenance Subscription), će moći i nakon 31. januara 2016. godine produžiti pretplatnički ugovor za nabrojane proizvode i koristiti sve prednosti kao i do sada.

P5. Kako Autodesk namjerava olakšati klijentima ovu tranziciju

Autodesk će učiniti više stvari kako bi prelaz na vremenski ograničene licence učinio što lakšim za kupce:

  • Pružiće vrijeme potrebno za procjenu i pravljenje planova dajući unaprijed dovoljno informacija o promjenama koje dolaze.
  • Omogućuje korisnicima trajnih licenci da i dalje koriste prednosti godišnjeg održavanja (Maintenance Subscription), i da ga obnavljaju ukoliko to žele.
  • Kreirao je Autodesk Account - jedinstveno mjesto za upravljanje svim vašim softverskim licencama, pretplatama i uslugama.
  • Pruža mogućnost višegodišnje pretplate na softver (multi-year Subscription).
  • Nastavljanjem prodaje stalnih licenci Softverskih paketa Autodesk Design i Creation Suites do kraja jula 2016.

 

Zvanična objava na autodesk.com