BIM tehnologija ubrzava put do digitalne transformacije

U ovom članku:
Način na koji BIM tehnologija ubrzava digitalnu transformaciju zahvaljujući svom usponu i povećanom usvajanju novih tehnologija.

BIM tehnologija ubrzava digitalnu transformaciju zahvaljujući svom usponu i povećanom usvajanju novih tehnologija.

Usvajanje BIM tehnologije je u fazi uzbrzanog uspona u arhitekturi, inženjeringu i građevinskoj industriji.

Sudeći po novom izveštaju kompanije Dodge Data & Analytics, na osnovu ankete korisnika BIM tehnologije (Building Information Modeling) iz sedam glavnih svetskih regiona, više od polovine njih je počelo da koristi BIM tehnologiju 2016. godine ili kasnije, a dosta njih je koristi od 2018. godine.

Arhitekte su prve počele da koriste BIM tehnologiju, 31% njih ju je usvojilo još 2012. godine ili ranije, a najskorije su ga usvojili građevinski inženjeri. Više od 70% njih je počeo da koristi BIM tehnologiju od 2016. Ovo povećanje odražava povećanje korišćenja BIM tehnologije u infrastrukturnim projektima.

Ali dizajneri i izvođači radova nisu samo prigrlili BIM tehnologiju, oni su takođe prihvatili nove tehnologije.

Skoro svi korisnici BIM tehnologije (njih 94%) koriste barem jednu novu tehnologiju, što su, sudeći po izveštajima, alatke i tehnologije koje omogućavaju inteligentniji dizajn, nove metode izgradnje, inovacije na gradilištu i pametne zgrade. Najpopularnija nova tehnologija je simulacija zasnovana na modelu: jedna trećina korisnika BIM tehnologije je trenutno koristi, a očekuje se da njih 19% uloži u nju u narednih nekoliko godina.

 

Druge široko rasprostranjene tehnologije uključuju produženu stvarnost, 3D štampu i snimanje stvarnosti. Ali nijedna nova tehnologija nije toliko perspektivna kao generativni dizajn: 20% korisnika BIM tehnologije koristi njene prednosti, a isti procenat njih planira da uskoro uloži u nju.

Pogledajte infografik u nastavku teksta i saznajte više o centralnoj ulozi BIM tehnologije u celokupnoj strategiji digitalne transformacije.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp