NelumBox: 3D štampani mini frižider započinje revoluciju u logistici

U ovom članku:
Kompanija Tec4Med Lifescience GmbH razvila je NelumBox – 3D štampano, održivo rešenje koje služi za protokol „hladnog lanca“ za čuvanje i transport lekova.

Nemački proizvođač Tec4med je razvio NelumBox, 3D štampano rešenje za kontrolu temperature koje eliminiše potrebu za kutijama od stiropora za jednokratnu upotrebu.

Ovo dovodi do značajno manje otpada kada se transportuju proizvodi osetljivi na temperaturu kao što su lekovi, organi i krv.

Pored upotrebe u farmaceutskoj industriji, NelumBox takođe ima potencijal da promeni e-trgovinu i transport hrane koji sledi protokol hladnog lanca.

Martin Voit, inače student mašinstva, 2014. godine je bio kurir zadužen za praćenje i nadgledanje pošiljki osetljivih na temperaturu na letovima preko nekoliko kontinenata. Tada mu je, negde iznad Atlantika, na letu iz Brazila za Švajcarsku, palo na pamet da je neophodno bolje rešenje za skladištenje u hladnom lancu.

Godinama je bio standard da se roba (najčešće uzorci krvi) položi na hladne pakete ili suvi led u kutije od stiropora za jednokratnu upotrebu. Kada uzorci stignu na odredište, kutije se bacaju. Ako je let odložen, samim tim je i isporuka, pa je ograničen život ledenih paketa povećavao rizik da će uzorci postati suviše topli za korišćenje. Alternative nisu postojale. Nijedna kutija nije radila na struju i nijedna nije dizajnirana za ponovnu upotrebu.

Skladištenje lekova kao hrane u frižideru

Sedam godina kasnije, Vojt priča svoju priču iz perspektive poslovnog čoveka koji je prepoznao i istražio prazninu na tržištu, udružio snage sa pravim ljudima i radio na ideji dok nije postala izvodljiva.

2017. godine je zajedno sa Nikom Holerom i Džulijusom Potsom osnovao kompaniju Tec4med Lifescience GmbH. Ova kompanija razvija digitalizovana, održiva rešenja za hlađenje i ima 17 zaposlenih.

„Nelum je druga reč za lotos“, kaže Holer, direktor kompanije Tec4med. Baš kao što biljka može sama da se čisti i zadrži prašinu korišćenjem lotosovog efekta, kutija se sama reguliše na prilagođenu temperaturu. Bilo kakavi spoljni uticaji kao što su temperaturne fluktuacije ili neočekivano dugo vreme transporta jednostavno se otkotrljaju sa kutije NelumBox kao voda ili prašina sa lišća lotosovog cveta.

„Kutija je u suštini mini frižider“, kaže Holer. NelumBox dve litijum-jonske baterije koje traju 48 sati i može da se puni iz bilo koje utičnice. Kada se jednom uključi, može da radi neograničeno.

Kompanija Tec4med trenutno razvija NelumBox prvenstveno za klinička ispitivanja i farmaceutsku industriju, ali interesovanje za ovo aktivno rešenje hladnog lanca raste među spasilačkim službama u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Ovde vidimo najveću potražnju“, kaže Holer. Kutija se može koristiti i kao nepokretno i kao pokretno rešenje. Cloud čuva njene podatke o unutrašnjoj vlažnosti, fluktuacijama temperature, pokretima i statusu baterije, što pruža mogućnost dokumentovanja, kontrolisanja i nadgledanja na daljinu.

Postoji integrisana brava u slučaju da se kutija i njen sadržaj čuvaju u kući pacijenta, a pacijent ne bi trebalo da ima pristup leku. „Osoba koja leči pacijenta može da otključa kutiju pomoću kartice, primeni pacijentov lek i vrati ga u kutiju“, kaže Holer. „To znači da nema potrebe da se kutija transportuje između studijskog centra i pacijentove kuće. Ona jednostavno može da ostane tamo.“

3D štampa za održivost

Bez kompjuterskih alata, osnivači kompanije Tec4med brzo su dostigli granice mogućnosti kada se dizajniraa kutija koja pravi manje otpada i funkcioniše nezavisno. Onda su otkrili softver Autodesk Fusion 360.

„Daje nam mogućnost da vizuelizujemo i simuliramo komponente i samu kutiju, kao i da testiramo verzije proizvoda za kupce, a da ih fizički nemamo ispred sebe“, kaže Holer. „Takođe možemo da prevaziđemo svoje mogućnosti kao usamljene kompanije, sarađujemo sa spoljnim partnerima i učinimo podatke dostupnim dobavljačima preko cloud-a, tako da se svi razumemo.“

Tec4med komponente sistema za hlađenje i aerodinamički optimizovanu rešetku kućišta proizvodi pomoću 3D štampe. „Koristimo je da bismo napravili rešetku bez alata i prerade“, kaže Holer. „A postoje i tehnički razlozi.“ Ovaj pristup omogućio je optimizaciju dimenzija sistema za hlađenje. Dimenzije NelumBox kutije iznose 35 x 35 x 22 centimetera, zapremina joj je oko 5 litara, a teška je 10 kilograma.

Dugoročni planovi kompanije se protežu izvan medicinskog sektora. Kompanija Tec4med veruje da postoji ogroman potencijal u logistici protokola hladnog uopšte, posebno u transportu hrane.

U osnovi, prodavnice prehrambenih proizvoda bi iznajmljivale kutije po pretplatnom modelu. Kupci bi onda kupovali namirnice onlajn i stavljali kutiju na kućni prag. Digitalizovana kutija bi znala vreme dolaska isporuke i na vreme počela proces hlađenja kako bi sva hrana u njoj bila hladna tokom transporta. Dostavljač bi jednostavno otključao kutiju, stavio hranu unutra i ponovo je zaključao. Kupac bi tada na mobilni telefona dobio obaveštenje o isporuci.

Mnogo toga se desilo od kako je pre četiri godine osnovana kompanija Tec4med. Kompanija ima ambiciozne planove i sa podrškom programa kompanije Autodesk Technology Impact Program, ti planovi postaju sve ambiciozniji. Kompanija Tec4med ima cilj da napravi revoluciju u industriji, a zapravo, možda je to već i učinila.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp