Očuvanje nasleđa napreduje sa BIM tehnologijom

U ovom članku:
Očuvanje nasleđa napreduje sa BIM tehnologijom

Francuski predvodnik digitalizacije kompanija AGP koristi BIM tehnologiju da napravi 3D digitalni model pariske katedrale Notre-Dam koji je bio ključ restauracije katedrale.

Nakon požara 15.04.2019. godine, Art Graphique & Patrimoine (AGP), kompanija specijalizovana za lasersko snimanje i digitalizaciju istorijskih spomenika, uzela je učešće u rekonstrukciji katedrale Notre-Dam u Parizu putem investicije u pravljenje BIM (Building Information Model) modela.
Kompanija AGP koristi Autodesk BIM tehnologiju kako bi napravila 3D digitalni modela zgrade koji je igrao ključnu ulogu u ovom projektu i nastaviće da doprinosi očuvanju nasleđa u budućnosti.

Stručnjaci za 3D digitalizaciju i očuvanje nasleđa

Kombinujući strast prema klesarstvu i istorijskim građevinama, kompanija AGP se specijalizovala za 3D digitalizaciju za očuvanje i promovisanje nasleđa. Sa više od 25 godina iskustva u Francuskoj i u inostranstvu, AGP je izgradio nenadmašnu ekspertizu, oslanjajući se na talente multidisciplinarnih timova arhitekata, inženjera, klesara i restauratora, grafičkih dizajnera, građevinara, istoričara i arheologa.

AGP je uspostavio najviše standarde za digitalno renderovanje arhitekture nasleđa. Kada se prave arhive za očuvanje ili rekonstrukciju istorijskih građevina, 2D i 3D podaci renderovanja su ključni za održavanje života nasleđa, posebno kada je ono ugroženo.

Kompanija takođe kreira aplikacije za obrazovanje i zabavu namenje široj javnosti. Nacionalne znamenitosti kao što su Pont Avignon i Villa Majorelle u Francuskoj i Krak des Chevaliers, zamak krstaša u Siriji, sada se mogu virtualno posetiti zahvaljujući oblaku tačaka i BIM modelima koje je kompanija AGP napravila.

Proces od skeniranja do BIM-a

3D digitalizacija istoriskih građevina je fenomenalan zadatak. Svaki pojedinačni spomenik ima svoje karakteristične osobine koje određuju potrebnu tehniku i uslove za proces skeniranja.

1. Prikupljanje podataka na gradilištu

3D podaci se prikupljaju na gradilištu, da li lasergrametrijom sa zemlje ili fotogrametrijom iz vazduha, a ponekad sa obe metode. Korišćenjem laserskih skenera ili dronova, inženjeri kompanije AGP prikupe milijardu mera, a svi su urađeni milimetarski precizno.

2. Analiza skenova

Dalje, skenove obrađuju, čiste, spajaju i analiziraju stručnjaci iz kompanije AGP kako bi osigurali da digitalni model bude što je moguće bliži stvarnosti.

3. Priprema podataka i 3D modelovanje

Prikupljeni podaci oblaka tačaka se onda obrađuju i pripremaju u softveru Autodesk ReCapPro. Jednom kada se podaci prebace u Autodesk Revit, AGP pravi BIM model katedrale koji obuhvata objekte bogate podacima kao što su zidovi, krovovi, stubovi, podovi i tako dalje.

4. Documentacija i preuzimanje podataka

Tehnička dokumentacija kao što su planovi, kote, preseci, aksonometrijski prikazi, crteži i perspective, kao i tačne količine materijala i podataka, mogu biti preuzete iz BIM modela.

5. Digitalna reprezentacija

Dostupan svim zainteresovanim stranama u projektu, BIM model uključuje specifikacije zgrade, kao i prirodu i količinu materijala. Zahvaljujuči tim bogatim modelima, profesionalci u arhitekturi, inženjeringu i građevinarstvu mogu da proučavaju geometriju objekta, uzmu precizne mere i procene troškovi renoviranja.

Savoir Faire je izgrađen tokom vremena

Nakon što je proučavao Notre-Dam više od 25 godina, AGP se može pohvaliti neuporedivom bazom podataka. Kompanija je 1993. godine izvršila prvo digitalno snimanje katedrale da bi proizvela geometrijske prikaze za svrhe održavanja. AGP je 2010. godine sproveo dodatna istraživanja građevine korišćenjem laserskih skenera, kao deo saradnje sa belgijskim istoričarem umetnosti Andruom J. Talonom.

Iako su tehnike istraživanja slične od jednog gradilišta do drugog, 3D BIM modelovanje varira od jednog objekta do drugog, na osnovu ključnih karakteristika svake građevine. Za stručnjake kompanije AGP pravi izazov leži u njihovoj mogućnosti da digitalno renderuju konstrukcijske deformacije specifične za svaki objekat.

Moć BIM tehnologije

Iz perspektive očuvanja izgrađenog okruženja za buduće generacije, BIM tehnologija omogućava timovima da uhvate fizički svet i naprave digitalna sredstva. Ovi BIM modeli bogati podacima omogućavaju menadžerima objekata i vlasnicima da predvide buduća renoviranja građevine.

Udružena sa kompjuterski potpomognutim upravljanjem i sistemom za održavanje, kao i povezanošću sa senzorima, vlasnicima je omogućeno da sa ovim podacima odu korak dalje, omogućavajući im da planiraju i nadgledaju operacije i održavanje njihovih spomenika i objekata.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp