Proizvodne tehnologije pojednostavljuju građevinarstvo da bi odgovorilo na hitne potrebe zdravstva

U ovom članku:
Kompanija BLOX stacionirana u Alabami industrijalizuje složen zadatak izgradnje bolnice

U vreme kada je inventar zdravstvenih ustanova rastegnut do svojih granica, kompanija BLOX stacionirana u Alabami industrijalizuje složen zadatak izgradnje bolnice.

Kompanija koristi proizvodne tehnologije da brzo izgradi medicinske ustanove za akutnu negu širom Sjedinjenih Američkih Država – proizvodnjom građevinskih komponenti u fabrici, isporukom na gradilište i sklapanjem na licu mesta. Sa fleksibilnim, integrisanim ciklusom projektovanja, proizvodnje i izgradnje, modelarni pristup izgradnji bolnice kompanije BLOX služi kao model dodavanja kapaciteta potresenom zdravstvenom sistemu.

Nedostatak efikasnosti u građevinarstvu

Kris Đatina je 2000. godine bio glavni arhitekta kompanije GA Studio koju je unajmio japanski proizvođač automobila da u Alabami, za samo 9 meseci, projektuje i izgradi objekat za obuku zaposlenih. Šest nedelja od prvog sastanka, kompanija je napravila prvi korak – i projekat je isporučen na vreme, a proizvođač automobila je obezbedio potrebne resurse.

To je bilo otkrovenje za Điatina, koji je primetio veliki jaz između efikasne automobilske industrije i američke građevinske industrije otporne na promene.
Taj trenutak otkrovenja je 2010. godine doveo do rođenja kompanije BLOX, stacioniranoj u Alabami, koja se bavi projektovanjem, proizvodnjom i građevinarstvom i ona koristi modularan dizajn da modernizuje prakse stare škole građevinara.

Đatina, sada predsednik kompanije GA Studio i izvršni direktor kompanije BLOX, od samog početka predvodi tim kompanije za projektovanje i izgradnju zdravstvenih ustanova, kojoj je potreban samo delić vremena neophodan tradicionalnoj izgradnji i koja ne pravi kompromise po pitanju cene ili kvaliteta.

Primena modularnog razmišljanja na izgradnju bolnice

„Usmerili smo pažnju na zdravstvenu zaštitu jer je postojala hitna potreba da se otkrije kako da se dobar proizvod plasira na tesno tržište rada“, kaže Đatina. Sa ciljem da isporuči građevinski projekat sa duplo boljim kvalitetom, brzinom i vrednošću od tradicionalnih metoda, prvi korak je bila standardizacija.

Kompanija BLOX je započela proizvodnju manjih standardnih komponenti kao što su plafonske police, hirurške police, bolnički zidni elementi sa električnim i medicinskim sistemima za gas, moduli za kupatilo sa kompletnim vodovodom.

„Prvo smo naučili kako da napravimo male, komplikovane stvari, a onda smo prešli na pravljenje malih zgrada“, kaže Đatina. „Razmislite o ruskoj lutki Babuški: Pravimo mali deo koji se uklapa u veći, koji staje u još veći i na kraju se smešta u ono što zovemo uber modul, koji je najveća stvar koja može da se otpremi na auto-put.“

Uber modul – 4,5 metara širok, 4,5 metara visok i dugačak oko 18 metara – može da sadrži celu šok-sobu ili skup prostorija kao što su laboratorije, sobe za snimanje, sobe za pacijente i čak sobe za pauzu.

Projektno-proizvodni-građevinski kontinuum

Tim kompanije BLOX koristi sistem za isporuku zgrada koji Đatina zove DMC (Design Manufacture Construct). „Ako razmišljate o kontinuumu, onda je sa jedne strane stvarno sirov materijal i on se postepenim koracima obrađuje dok ne postane zgrada“, on kaže.

U DMC kontinuumu , zgrada može da se sastoji od bilo kojih standardnih komponenti, podsklopova, panela, modula i uber modula. Komponente se projektuju i proizvode korišćenjem ponovljivih procesa i sistema u kontrolisanom fabričkom okruženju BLOX proizvodnog pogona (nekadašnje fabrike vagona) u Besemeru, u Alabami,

„U slučaju gde imamo manje kvalifikovanih radnika, stvaramo sisteme koji omogućavaju nekvalifikovanim radnicima da urade stvari koje su ranije zahtevale veštine“, kaže Đatina. „Kvalifikovani radnici se prebacuju da postanu proizvođači mašina, da prave procese i mašine koje mogu da koriste ostali radnici.

Modularnost smanjuje rizike u izgradnji

Stvarno gradilište bolnice onda postaje mesto za montažu umesto visokorizičnog nagomilavanja različitih zanatlija koji prave na licu mesta prilagođene elemente. „Na gradilište dolaze temelji, a onda na njih stavljate ove velike kutije – može da ih bude 20 ili 50 koje idu na gradilište“, kaže Đatina. „Napravite okvir između njih sa kompletom delova koji mogu ravno da se upakuju, a onda postavite zidove koji su već napravljeni u fabrici“.

Neki od skorašnjih projekata tima kompanije BLOX uključuju samostalna odeljenja za hitne slučajeve u Nevadi, Floridi i Teksasu za univerzalne zdravstvene usluge; standardne module za sobe za akutne pacijente u desetinama bolnica HCA Healthcare; a trenutno se radi na bolnici od 170 kreveta u Nevadi.
Usmeravanjem životnog ciklusa izgradnje, prelaskom direktno sa projektovanja na proizvodnju Đatina kaže: „Možete da napravite celu zgradu za skoro tri nedelje i da nastavite dalje da radite.“

Projetkovanje digitalnog toka rada

Softver i analiza podataka su ključ razvoja DMC operacija. BLOX je dugogodišnji korisnik softvera Revit koji koristi za projektovanje svojih građevinskih komponenti. Sledeći korak je bio da integriše digitalne projekte sa proizvodnim procesima u fabrici preko sistema za upravljanje podacima zasnovanom na cloud tehnologiji.

„Idemo od modela do proizvodnje, i to sistematično“, kaže Đatina. „Razvili smo platformu koja se zove WEVR koja koristi naš softver sa softverima Autodesk Forge i BIM 360.”

Platforma WEVR prikuplja podatke iz bezbrojnih državnih propisa o zdravstvenoj zaštiti i ulaznim informacijama iz kliničkih praksi osoblja i menadžmenta zdravstvenih ustanova kako bi identifikovala stotine mogućnosti dizajna. Algoritam je smanjio projektne mogućnosti na nekoliko standardnih koji ispunjavaju rigorozne standarde više država.

„Tako imate mogućnost da proizvodite deo koji može da se koristi u gradu Reno, u Nevadi ili u Majamiju, u Kaliforniji“, on kaže. U suštini, koristimo industrijski proces i procese vođene podacima da bismo došli do najboljih rešenja u klasi za komponente koje se mogu sastaviti na stotinu, ako ne i bezbroj načina u zdravstvenim ustanovama.

Korišćenje modularne izgradnje bolnica za rešavanje zdravstvene krize

Usled krize zdravstvene zaštite zbog korona virusa, fabrika BLOX proizvodi punim kapacitetom za svoje tekuće bolničke projekte. Ali je kompanija takođe napravila planove da koristi svoj industrijalizovan proces izgradnje za rešavanje jednog od najhitnijih zdravstvenih prioriteta za gradove i države širom Sjedinjenih Američkih Država: potreba za više bolničkih kreveta za lečenje pacijenata koji pate od COVID-19.

Kompanija prilagođava svoje sisteme za izgradnju izolovanih mobilnih jedinica za negu (MICU) koje brzo mogu da se rasporede u oblastima u kojima su najpotrebnije.
Kompanija je razvila dizajn za MICU odeljenje sa 16 kreveta koje se može proizvesti kao modularna jedinica u fabrici, prevesti kamionom, montirati na licu mesta i za nedelju dana biti spremno za pacijente.

Sudeći po Điatinu, MICU dizajn može da izađe iz proizvodnje za samo četiri nedelje. Kompanija BLOX očekuje da će uskoro moći da poveća kapacitete da u fabrici proizvodi 250 kreveta mesečno.

Model za rešavanje nedostataka medicinskih ustanova

MICU dizajn kompanije BLOX je omogućio zdravstvenim radnicima da stavljaju u karantin pacijente sa COVID-19, očuvaju kapacitete postojećih bolnica za druge pacijente i zaštite radnike na prvoj liniji nepotrebnog izlaganja virusu. S obzirom na to da su se žarišta javljala u ruralnim i urbanim sredinama, prvi MICU dizajn je mogao da bude gde god je potrebno“, kaže Đatina.

„Mogu lako da pređu sa sela u grad jer tehnologija veštačke inteligencije i analiza podataka koja pokreće DMC platformu ispunjavaju regulatorne zahteve za bolničke ustanove različitih država.

Kompanijin DMC sistem isporuke pomogao je kompaniji BLOX da ima agilan pristup ovom izazovu koji se javlja jednom u generaciji. „Napravili smo tim neverovatno pametnih ljudi: 400 arhitekata, inženjera, programera, proizvođača, izvođača“, on kaže. „I svi radimo da rešimo veoma, veoma teške probleme i učinimo našu industriju boljom.“

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Posljednje novosti