Šta je simulacija elektronike?

U ovom članku:
Šta je simulacija elektronike?

Fizički prototipi sve više postaju relikvije prošlosti sada kada je softver za simulaciju elektronike komercijalno dostupan. Saznajte više o različitim vrstama procesa simulacija u ovom informativnom vodiču za početnike.

Da li ste ikada počeli od početka da pravite štampanu ploču samo da biste otkrili da na kraju ne radi onako kako ste planirali? Ovakve stvari se događaju, ali sa naprednom tehnologijom koja je danas dostupna, to ne bi trebalo da se dešava. Ovakvi problemi postaju relikvije prošlosti u velikoj meri zahvaljujući softveru za simulaciju elektronike.

Tehnologija nastavlja da unosi inovacije novim procesima i unapređuje stare. Softver za simulaciju elektronike je moćan alat koji pomaže inženjerima da modeluju i testiraju elektroniku pre proizvodnje. Softver za simulaciju elektronike je neverovatno precizan i često se koristi za obuku inženjera elektronike na koledžima i univerzitetima.

Zašto je važan softver za simulaciju elektronike?

Moderne softverske platforme neprestano olakšavaju procese dizajniranja. Kada je reč o štampanim pločama (PCB), postoji malo mesta za greške. To je zbog prirode skupih materijala koji su uključeni u njihovu proizvodnju. Fotomaske su skupe i protobord ne raste na drvetu.

Inženjeri ne mogu da gube vreme, novac i resurse na proizvodnju fizičkih prototipa pokušaja. Umesto toga, simulatori elektronike imaju integrisane alate kao što su schematic editor i on-screen waveform displays koji pomažu inženjerima da virtuelno dizajniraju štampane ploče.

Virtuelan dizajn može da se menja i testira bez traćenja resursa. Inženjeri mogu da simuliraju kola kako bi testirali izlaz i na osnovu rezultata da ga podese. Neki paketi softvera za simulaciju sadrže čak i biblioteke uređaja koji uključuju modele tranzistora (BSIM), otpornike, kondenzatore, transformatore itd. Sve ovo skraćuje vreme projektovanja i povećava produktivnost

Tipovi simulacije kola

Postoje tri osnovna tipa simulacije kola: digitalni, analogni i meštoviti.

1. Digitalni

Digitalna simulacija kola koristi jednostavne modele električnih kola da bi testirala njihov dizajn. Međutim, umesto popunjavanja signala koji stalno variraju, kao što je u simulaciji analognog kola, ona koristi samo nekoliko malih nivoa napona (logic 0 i logic 1). Ovaj metod omogućava industrijskom dizajneru da simulira veća kola sa manje vremena i resursa.

2. Analogni

Analogna simulacija kola koristi precizne modele elektiričnih kola kako bi testirala funkcionalnost dizajna. Može da uposli različite modove: AC, DC i transient. Svi analogni simulatori koriste matematičke algoritme za testiranje performansi električnih kola.

Postoje dva tipa analognih simulatora kola: SPICE i FastSPICE. SPICE simulatori se koriste da izmere funkcionalnost kola u poređenju sa ekstremno preciznim, nelinearnim i linearnim modelima. FastSPICE simulatori, sa druge strane, koriste manje složene modele za testiranje funkcionalnosti dizajna kola.

3. Mešoviti mod

Mešoviti mod simulacije koda prirodno kombinuje analogne i digitalne elemente simulacije. Analogni simulator se koristi za analogne analize, a digitalni za digitalne.

Koristi od simulacije elektronike

Neverovatno je skupo i rasipno iznova i iznova proizvoditi električna kola, testirati ih i redizajnirati, zbog čega je simulacija elektronike neophodna. Najvažniji zaključak je da korišćenje softvera za simulaciju elektronike štedi vreme, novac i resurse. Pored toga, softver za simulaciju takođe obezbeđuje različite simulacije za testiranje dizajna elektronike, ali i više od toga!

Ukoliko želite da otkrijete koja je alatka za simulaciju elektronike idealna za vas, pogledajte Autodesk Fusion 360.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp