Trendovi za 2023: Napredne inovacije u građevinarstvu (deo 3/3)

U ovom članku:
Trendovi u građevinarstvu za 2023. godinu (deo 3/3)

„Efikasno upravljanje rizikom, otključavanje operativne efikasnosti i pokretanje bržih ciklusa plaćanja imaće najveću važnost za građevinske kompanije u 2023. godini, naročito zbog neizvesne makroekonomske klime. U tom kontekstu, očekujemo da građevinske kompanije sve više ulažu u tehnologiju predizgradnje kako bi se osiguralo da u budućnosti mogu da dokažu svoje projekte kroz veći obim, planiranje i koordinaciju pre početka izgradnje.

Istovremeno, očekujemo da će se građevinske kompanije kroz svoje poslovne procese sve više voditi podacima. Danas, dok izvođači generišu značajnu količinu podataka u svojim projektima, oni se obično čuvaju u više različitih sistema, što ih čini neupotrebljivim za donošenje poslovnih odluka. Oslobađanje vrednosti ovih podataka za dobijanje praktičnih uvida biće ključno za buduće uspehe građevinskih kompanija.

Na kraju, građevinske firme mogu da smanje rizik i donose pametnije odluke sa pravim uvidima, što zahteva standardizovane prakse za podatke (uključujući upoređivanje) i omogućavanje informacijama da budu lako dostupne svim članovima tima. Što su radni tokovi odvojeniji, to će se firme suočiti sa više izazova u dobijanju sveobuhvatnog uvida u projekte i informacije u svojoj organizaciji.

Kompanije koje standardizuju kako timovi pristupaju podacima i stiču uvide pozicioniraće se za dugoročan uspeh i verujem da će to biti prioritet za mnoge građevinske firme u 2023. godini.

Konačno, sa nedostatkom radne snage koji negativno utiče na industriju, građevinske kompanije će nastojati da usvoje više automatizacije kako na gradilištu, tako i za zadatke upravljanja projektima u kancelariji. U tom cilju, očekujem da kompanije agresivno koriste robotiku i AI/ML kako bi ojačale radnika, uštedele vreme i što je najvažnije, omogućila radniku da usmeri pažnju na radne aktivnosti više vrednosti.“ – Sidarta Haksar, Senior Director, Head of Construction Strategy & Industry Partnerships, Autodesk Construction Solutions

  • Dokazivanje vrednosti podataka

„Najvažniji trend će biti digitalni remont građevinskog pejzaža. Vrednost će biti u podacima više nego ikada radnije. Ako možete da prikupljate, analizirate i potvrdite podatke, postaćete jedan od najvrednijih članova građevinske industrije za sledeću deceniju.“ – Džejkob D’Albora, FMP, Director of Digital Building Operations, VIATechnik, LLC

„U decenijama koje dolaze, prikupljanje podataka će nastaviti da napreduje, kao i upotreba podataka za donošenje odluka korišćenjem mašinskog učenja i veštačke inteligencijeDigitalni blizanci će nastaviti da se široko koriste za različite svrhe, uključujući projektovanje i izgradnju, kao i upravljanje objektima.

Digitalni model će takođe postati pristupačniji za upotrebu u aplikacijama proširene i mešovite stvarnosti, na terenu i u operacijama. Korišćenje digitalnih platformi će privući više pažnje i UI/UX će biti od ključne važnosti za njihovo usvajanje.“ – Muhamed Halil Bin Šaiful Bahari, Deputy Director – Group Technology Office, Boustead Projects Limited

 

  • Automatizacija podataka

Automatizacija je put budućnosti. Ne mislim ovo kao da ćemo svuda imati robote koji sve rade dok mi sedimo u klimatizovanim prikolicama, već to vidim kao automatizaciju podataka. Živimo u društvu koje ima sve veću glad za podacima, što izaziva uska grla u ranim fazama tokova rada. Da bi upravljala svim podacima koji su sada potrebni vlasnicima i za građevinske procese, potrebno je da određena osoba ili osobe njima rukuju.

Praćenje napredka procesa izgradnje je odličan primer. Ranije je to bilo označavanje fizičkih crteža ili ažuriranja procenata na beloj tabli. Ovo je dalje napredovalo do označavanja PDF fajla ili ažuriranja procenta u Excel dokumentu. Sada postoje mnogi načini da se preciznije prate ovi podaci pomoću različitih softvera.

Ovo su sve veliki koraci napred ka mogućnosti upravljanja velikom količinom podataka napravljenim na velikim projektima. Ovo je sada otkrilo novi problem. Svi su suviše zauzeti da bi upravljali svim podacima i unosili ih. Kako sada stvari stoje, sve se mora ručno unositi.

Ukoliko želite 3D prikaz praćenja vašeg napratka, morate da kliknete na svaki deo kanala, cevi, cevovoda, mehničke opreme i promeniti njihov status. Ovo oduzima dosta vremena i tu dolazi do automatizacije. Postoji dosta kompanija koje nude automatizovano praćenje napretka gde će veštačka inteligencija ustanoviti šta je montirano, pa čak i šta je pogrešno montirano, upoređujući ono što vidi u video vodiču ili u fotografijama, sa vašim koordinisanim modelom.

Ovo projektnom osoblju oduzima vreme, od više sati nedeljno do vremena koje je potrebno da se prođe kroz zgradu. Ako im date da stave kameru na svoju kacigu i prođu kroz zgradu, što bi inače radili, možete imati tačan i ažuriran model napretka zgrade.

Iako je ovo veoma skupo iz perspektive troškova, cena će mu se smanjiti, kao i svakoj tehnologiji na kraju. Ali mislim da će ovo otvoriti vrata za korišćenje veštačke inteligencije na gradilištu za precizno i efikasno prikupljanje podataka i njihovo upravljanje.

Vidim da se u budućnosti povećava brzina veštačke inteligencije do te mere da hodamo po gradilištu sa kamerom na kacigama i dok idemo, vršimo inspekciju ili razgovaramo sa ljudima, veštačka inteligencija će proveravati sve što vidi i upozoravaće nas kada vidi nešto što nije na mestu i što će izazvati problem u budućnosti. Verujem da je ovo najverovatniji put napred sa tehnologijom, više nego što ćemo viđati robote na terenu koji rade posao stvarne osobe.“ – Endru Kuper, VDC Engineer, AECOM Hunt

 

  • Svaki dan VR, AR, MR

„U sledećoj deceniji biće stalnih poboljšanja alata i softvera koji pomažu prenošenju stvarnog gradilišta u virtualni svet. U suštini, donošenju gradilišta u kancelarije ili kućne kancelarije. Praćenje napretka uživo i više intimnosti sa uslovima na gradilištu pomoći će da se sve strane uključe, razumeju i prepoznaju probleme u ranim fazama procesa, kao i da pomognu u raspoređivanju i prepoznavanju mogućnosti za prefabrikaciju. Virtualna i mešovita stvarnost će biti svakodnevni deo izgradnje, uključujući u gradilište svakoga sa bilo koje lokacije.“ – Brajan Harlou, VDC Specialist, Interstate Electrical Services

“Svi treba da se opuste sa primenom proširene stvarnosti jer je samo pitanje vremena pre nego što mešovita stvarnost postane alat koji se svakodnevno koristi na većini gradilišta. Većina tehnologija koje primenjujemo na licu mesta su reaktivne; pomešana stvarnost je proaktivna tehnologija koja će promeniti način kako naši nadzornici i predradnici sprovode svakodnevne obilaske i inspekcije. – Kristijan Valdo, VDC Manager, Lydig Construction

  • Evolucija grafičkih i planiranih podataka

„U poslednjoj deceniji smo videli da se prelazak sa CAD-a na BIM ubrzano povećao do tačke gde je uobičajeno da više korisnika u u isto vreme radi u istom okruženju za podatke, kao što je Revit.

Trenutna paradigma softvera zasnovana na podacima možda ima još prostora za rast, ali se bliži vrhuncu. Ovaj trend će se nastaviti u sledećoj deceniji jer će iz perspektive korisnika razlike između datoteka biti zamagljene, a najveća vrednost će biti platforme koje pružaju upravljanje imovinom.

To već možemo da vidimo u GIS sistemima koji su toliko popularni da o njima ni ne razmišljate na taj način. Kada tražite destinaciju na Google Maps, vi ste u interakciji sa uspešnim UX koji je fokusiran na predstavljanje podataka, a ne datoteka.

Građevinska industrija je kasnila za sličnu promenu, ali je spora da reaguje na nove prilike koje pruža svaka decenija. Građevinska dokumentacija stagnira kao pravno tumačenje zahteva poslodavaca, ne radi ništa više od poređenja epizoda postojećeg i predloženog. Nadam se da će se u sledećoj deceniji videti evolucija u povezanim sistemima za grafičke i podeljene podatke, gde će projektovanje, izgradnja, rad i održavanje imovine biiti intitivno i univerzalno kao društveni mediji. – Adam Ber, Strategic Digital Manager, Wessex Water

 

  • Rastuća snaga cloud-a

„Predviđam da će sve biti sačuvano u cloud. Svim fajlovima i aplikacijama osnova će biti cloud. Potreba za moćnim hardverom za rukovanje velikim fajlovima ili držanje koraka sa komplikovanim softverima postaće apsolutna. To će dozvoliti više saradnje i povezivanja sa zainteresovanim stranana tako što će cloud biti domaćin i jedini izvor istine koji je dostupan svima.“ – Kasi Hokanson, Virtual Construction Specialist, Miron Construction Co., Inc.

„Predviđam da će tehnologija nastaviti da raste i evoluira u građevinarstvu kao nikada ranije. Od širenja platformi zasnovanih na cloud tehnologiji do korišćenja robotike i dronova.“ – Katrina Smit, Project Manager, Pan-Pacific Mechanical

 

  • Uticaj informacionih tehnologija

„Alati i procesi iz IT industrije već su dosta voljeni u građevinskoj industriji. Mislim da će to nastaviti da se razvija, stvar kao što je „blockchain“ će se sigurno nastaviti da se pametno koriste, a siguran sam i da će oblasti video igara imati sve više uticaja na građevinsku industriju. Kako u građevinarstvu ima sve više ljudi koji su odrastali sa internetom i pametnim telefonima, to će sigurno promeniti industriju u pravcu ovog načina razmišljanja. – Kristofer Flajgar, Technology Manager, Bravida Sverige AB

Prvi deo ove priče pročitajte ovde.

Drugi deo ove priče pročitajte ovde.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp