BIM Clash Detection: Kratak vodič (deo 1/2)

U ovom članku:
BIM Clash Detection: Kratak vodič (deo 1/2)

Detekcija sukoba (Clash detection) je jedan od najkritičnijih koraka koji timovi treba da preduzmu kako bi identifikovali i ublažili potencijalne konflikte u projektu pre nego što krenu radovi na terenu, čime se sprečavaju problemi u izgradnji i prerade.

Clash detection je već neko vreme prisutna opcija. Iako tehnički proces možete da izvedete ručno, pregledanjem detalja u projektnim crtežima, pojava BIM alata je učinila da proces bude jednostavniji i tačniji. Zbog toga je BIM detekcija sukoba postala standard u komercijalnom građevinarstvu i primenjuje se u najranijim fazama izgradnje i rekonstrukcije.

U ovom vodiču ćemo istražiti prednosti i mane opcije BIM clash detection. Stavićemo akcenat na najbolje prakse i vrhunske alate koje možete da koristite da izbegnete sukobe u izgradnji i podigli ukupan kvalitet projekta.

Šta je BIM clash detection?

BIM clash detection je proces koji identifikuje i rešava konflikte između najmanje dva modela konstrukcije u virtualnom okruženju. Ovi sukobi ili “clashes,” nastaju kada različite komponente projekta, kao što su konstrukcijski elementi, HVAC sistemi ili električni vodovi seku ili ometaju „tampon zonu“ drugog objekta.

Arhitekte i građevinski inženjeri često nezavisno prave modele tokom procesa projektovanja. Kao takvi, kada se ti odvojeni modeli objedine u jedan projektni model, postoji mogućnost da se pojedinačne komponente nenamerno poklapaju ili ometaju jedna drugu.

BIM detekcija sukoba ističe ove sukobe rano u procesima predizgradnje ili projektovanja, što pomaže sprečavanju skupih prepravki i kašnjenja tokom faze izgradnje. BIM clash detection pronalazi gde će se projektni aspekti preklopiti i napraviti konstruktivni problem kako bi timovi mogli da ih reše pre nego što se pređe na sledeću fazu.

Šta je automatski clash detection?

Automatski clash detection može da se primeni na jedan od dva načina. Prvo, više ručna verzija automatskog otkrivanja sukoba je kada stručnjak za BIM sprovede seriju testova korišćenjem nekoliko uslova i proces se ponavlja za svaku novu verziju.

Drugi način pristupanja automatskom otkrivanju sukoba otklanja početni proces podešavanja i potrebu za specijalizovanom ekspertizom. Ovaj drugi metod funkcioniše jednostavnim dodavanjem relevantnih modela u dokument zasnovan na cloudu gde će automatski biti skupljeni i sukobljeni.

Pošto ovaj metod sve zajedno sukobljava u isto vreme, stručnjaci mogu da koriste filtere i grupisanja kako bi suzili na stavke koje ih zanimaju. Ishod je direktan rezultat i dostupnost svim članovima tima, bez obzira na njihov nivo stručnosti ili ulogu. Ova neposrednost omogućava da se prikupe informacije o sukobu direktno iz autorskih alata. Pa kada se donese odluka o projektu, arhitekte i inženjeri mogu da vide uticaj promene u realnom vremenu.

Koje koristi donosi BIM clash detection?

Korišćenje moći koje ima BIM clash detection donosi nekoliko prednosti koje unose revoluciju u način kako se upravlja građevinskim projektima. Uzmite u obzir sledeće.

 

Štedi vreme i novac

S obzirom da se sukobi mogu identifikovati i rešiti pre nego što počne rad na terenu, projektni timovi štede vreme i novac tako što sprečavaju uticaj skupog rasparanja materijala, rada i prerade fizičkih sredstava. Timovi mogu samouvereno da krenu u fazu izgradnje umesto da brinu o tome koja nova prepreka sutra može da se pojavi.

Osim toga, BIM clash detection smanjuje stres i logističke komplikacije promena u poslednjem trenutku, omogućavajući projektnim timovima da usmere pažnju na isporuku pozitivnih projektnih rezultata za klijente i njihove partnere. Rezultat kao što je bezbednost na gradilištu. Smanjivanjem rizika od neočekivanih problema, ublažavaju se nezgode na gradilištu, a vođe projekata mogu da upravljaju svojom timovima imajući bezbednost u prvom planu.

 

Smanjivanje rizika i otpada

Pored ublažavanja prekoračenja budžeta i rokova, clash detection može da poboljša produktivnost putem pametnijeg rasporeda, smanjenja materijalnog otpada i efikasnosti montaže. Kako zainteresovane strane u projektu rano eliminišu potencijalne probleme, vođe projekata imaju uvide koji su im potrebni da se usmere ka blagovremenoj isporuci projekta i prevazilaženju klijentovih očekivanja.

BIM detekcija sukoba takođe može da smanji materijalni otpad. Omogućava timovima da budu precizniji sa projektnim planiranje, tako da mogu da efikasnije naruče i koriste materijal i eliminišu otpad.

 

Unapređena saradnja

Projekti nesumnjivo imaju bolje rezultate kada timovi besprekorno zajedno rade. BIM clash detection otvara put unapređenoj saradnji između različitih disciplina (arhitektura, građevinarstvo, inženjering). Kada se sukobi identifikuju, sve relevantne strane moraju da rade zajedno kako bi ih razrešili, promovišući na kraju bolju koordinaciju između zainteresovanih strana.

Vrste sukoba

Optimizovanje BIM detekcije sukoba uključuje upoznavanje sa različitim sukobima koji mogu da se jave u građevinskom projektu. Hajde da ih razložimo u nastavku teksta.

 

Hard clash

Hard clash (teški sukobi) se dogodi kada dva sistema i komponente zauzimaju isto mesto ili se ukrštaju.
Na primer, konstruktivna greda je postavljena tamo gde je predviđeno da se nalazi HVAC kanal ili je vodovodna cev projektovana tako da ide kroz električni vod. Ovi fizički sukobi u projektu, ako se ne isprave pre izgradnje, mogu da dovedu do značajnih prerada. Ipak, teške sukobe je najlakše prepoznati – iako su neverovatno skupi ako vam promaknu.

 

Soft clash

Meki sukob (ponekad nazvan sukob razmaka) nastaje kada građevinskom elementu ili komponenti nije dato dovoljno prostora ili za efikasan i bezbedan rad. Ovo može da uključuje pristup za održavanje, sigurnosni razmak ili radne prostore. Jedan primer je kada jedinica za naizmeničnu struju nema dovoljno prostora za servisiranje. Ovo može da ometa rutinsko održavanje i vodi do produženja zastoja, što utiče na udobnost i efikasnost objekta.

Slično tome, bezbednosni problemi kao kada je visokonaponska žica blizu vodovodne linije mogu da predstavljaju meki sukob. Bilo kakvo curenje iz cevi može da dovede do električnog kratkog spoja ili, još gore, predstavlja opasnost od strujnog udara za osobe koje se bave održavanjem.

Dok meki sukobi ne uključuju fizička preklapanja, oni i dalje predstavljaju značajne izazove koji mogu da ugroze bezbednost, funkcionalnost i održavanje zgrade. Srećom, ovi problemi se rano prepoznaju pomoću odgovarajućih BIM clash detection alata, pa ih možete rešiti pre početka rada na gradilištu.

 

Workflow clash

Sukob tokova rada, poznatiji kao 4D clash, uključuje sukobljavanja u rasporedu ili neusklađenosti u upravljanju projektom. Na primer, ukoliko je postavljanje električnih vodova zakazano u isto vreme kao i izlivanje betonske ploče u istoj oblasti, to bi moglo da dovede do prekida rada, prerada i kašnjenja.

Ili ako se velika oprema isporučuje na gradilište pre nego što je oblast spremna za postavljanje, može da dovede do ograničenja prostora ili oštećenju opreme. Sukobi u tokovima rada mogu da utiču na produktivnost na gradilištu ukoliko se reše na vreme. Kao takvo, prepoznavanje i njihovo rešavanje kroz BIM utire put ka optimalnom rasporedu i redosledu.

Izvor: TeamCAD

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp