Citybot: Modularni bot

U ovom članku:
Citybot: Modularni bot koji može da skuplja smeće, nosi prtljag na aerodromima i više od toga

Zamislite jedan pokretni uređaj koji može sve da uradi. To je kompanija EDAG Engineering želela da postigne sa uređajem CityBot.

CityBot je autonoman, modularan robot (bot) sa različitim dodacima. Može da se transformiše tako da odgovara mnogim potrebama i izvodi niz različitih zadataka – skuplja smeće po gradskim ulicama, koristi se kao viljuškar u skladištima, prevozi putnike kao minibus i čak nosi prtljag na aerodromu. I to je samo početak.

Zatvaranje petlje

Pomoću programa Autodesk Global Consultancy, kompanija EDAG je započela inovativni „inženjering zatvorene petlje“ za dizajniranje i razvoj uređaja CityBot. Ovaj novi pristup uživo prikuplja podatke o upotrebi za neprestani razvoj proizvoda.

„Inženjering zatvorene petlje je ideja da se korišćenjem povratnih informacija neprestano optimizuju proizvodi“, kaže Johan Barkman, globalni menadžer dizajna kompanije EDAG Engineering. „Zahvaljujući svim senzorima ugrađenim u naše delove, tačno znamo ako je deo preopterećen i koji deo treba da se poboljša, manje ili više za svaku pojedinačnu funkciju.“

Dizajniranje optimalnih delova pomoću generativnog dizajna

Jedna je stvar imati sve podatke o upotrebi, ali kako oni mogu efikasno da se koriste i utiču na dizajn i delove? Generativni dizajn u softveru Autodesk Fusion 360 je ključna komponenta modela zatvorene petlje jer brzo izračunavanje dizajna optimalnih komponenti štedi vreme i pravi lakše, održivije delove.

„Pošto imaju stvarne podatke o upotrebi, naši inženjeri mogu da izračunaju specifične zahteve za, na primer, nosač točka“, kaže Sebastijan Flugel, vođa projekta u kompaniji EDAG Group. „Velika promena (u odnosu na stari proces) je da generativni dizajn geometriju stvara automatski, a pomoću softvera Fusion 360 možemo automatski da preračunamo ove proizvode i napravimo nova rešenja zasnovana na promenjenim uslovima.“

Sudeći po Flugelu, inženjering zatvorene petlje i generativni dizajn su prekretnice. „Kao živa bića u prirodi, tehnički proizvodi sada mogu neprestano da se razvijaju – postignuta je tehnička evolucija“, on kaže.

Budućnost mobilnosti

CityBot podstiče pitanja o trenutnom stanju mobilnosti. On bi jednog dana mogao da poljulja sisteme kao što su oni za rukovanje materijalima ili gradski transport. Na primer, zašto bi gradovima bilo potrebno mnogo tipova skupih vozila, kada jedan optimizovan dizajn bota može da svaki dan obavlja drugi posao?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zamislite jedan pokretni uređaj koji može sve da uradi. To je kompanija EDAG Engineering želela da postigne sa uređajem CityBot. CityBot je autonoman, modularan robot (bot) sa različitim dodacima. Može da se transformiše tako da odgovara mnogim potrebama i izvodi niz različitih zadataka – skuplja smeće po gradskim ulicama, koristi se kao viljuškar u skladištima, prevozi putnike kao minibus i čak nosi prtljag na aerodromu. I to je samo početak.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp