Softver koji je promenio arhitekturu slavi 40. rođendan

U ovom članku:
AutoCAD, softver koji je promenio arhitekturu slavi 40. rođendan

Rođen 1982. godine, AutoCAD je transformisao arhitektonsku industriju, predvodeći prelazak sa ručnog crtanja na projektovanje pomoću kompjutera. 

Kada razmišljate o 1980-im, šta vam pada na pamet? Možda Madona ili Princ, serije „Kafić Uzdravlje“ ili „Dinastija“, grejači za noge ili izbledele farmerke. 

Možda se čini da su ti dani daleko od vrhunskog tehnološkog sveta 2020-ih, ali ta davna decenija je zapravo postavila temelje za veći deo našeg današnjeg života, posebno kad je u pitanju poslovni svet. Izvanredno je pomisliti da je softver Microsoft Word predstavljen 1983. godine, dok je Photoshop razvijen 1987. godine, a prvo zvanično izdanje je imao 1990.

Međutim, za arhitekte je verovatno najvažniji softver kreiran 1982. godine: AutoCAD, nova vrsta aplikacije za crtanje, koja je predstavljena kao desktop aplikacija koja radi na mikrokompjuterima sa internim grafičkim kontrolerima. Od tada, njegov prepoznatljiv crni ekran i obojene polilinije krasile su milione ekrana i vodile prelazak od ručnog crtanja do projektovanja pomoću kompjutera za kreativne industrije širom sveta. 

Glavni urednik časopisa Architizer Pol Keskejs se sastao sa Danijom El Hasan, direktorkom sektora za upravljanje proizvodnjom, kako bi saznao na koji je način AutoCAD uspeo da zadrži značaj u industriji koja se stalno menja i čuje o predstojećoj evoluciji planiranoj za ovaj dugotrajni softver.

Pol Keskejs: Čestitam AutoCAD-u na dostignuću! Za početak, kako je softver postao oslonac industrije i kako je evoluirao? 

Danija El Hasan: Kompanija Autodesk je tehnološki lider u građevinskoj industriji. Predvodili smo višestruke digitalne transformacije, počevši od predstavljanja softvera AutoCAD pre 40 godina, što je poremetilo industriju uvođenjem projektovanja pomoću kompjutera.  

Od tada, nudimo alat koji klijentima omogućava rad na cloud-u na mreži i na mobilnim uređajima. Sada brže daje bolje rezultate tokom projekata jer pomaže našim korisnicima u automatizaciji i pruža uvide koji vode do značajnih poboljšanja efikasnosti i održivosti.   

 

Šta mislite da je doprinelo stalnoj važnosti softvera AutoCAD u građevinskoj industriji uprkos usponu 3D modelovanja i BIM softvera tokom proteklih godina? 

AutoCAD je učestvovao u mnogim fazama životnog ciklusa projekta, od koncepta projekta preko izgradnje i rada. Otkrili smo da naši korisnici koji su najuspešniji u BIM putovanju, kako bi postigli ciljeve projekta, uz softvere Autodesk Construction Cloud Revit, nastavljaju da koriste AutoCAD. Posvećeni smo da građevinskoj industriji isporučimo rešenja koja ispunjavaju promenljive potrebe naših korisnika, a inspirisana su zahtevima korisnika i povratnim informacijama koje nam daju. 

Možete li da istaknete neke od novih alata ili opcija u poslednjoj verziji softvera AutoCAD i objasnite zbog čega su uvedene? 

Pri dizajniranju softvera AutoCAD 2023 imali smo na umu naše korisnike i promenljivu prirodu njihovog posla. Usmerili smo pažnju na moćnu automatizaciju i uvide koji povećavaju efikasnost i stručnost, kao i u ulaganje u nove tehnologije koje pokreću moderne tokove rada koji se zasnivaju na saradnji. 

Automatizacija je decenijama suštinski deo AutoCAD iskustva, ali smo ove godine dostigli nove visine pomoću mašinskog učenja.  

  • Opcija Markap Import engine omogućava korisnicima  da unesu ključne povratne informacije o saradnji i podatke iz DWG i PDF formata, pa čak i sa papira u svoje AutoCAD okruženje za nacrte. 
  • Markup Assitent engine će na sledećem koraku ponuditi predloge – omogućavajući korisnicima da ih uvezu kao AutoCAD objekte i dodaju ih direktno, pomažući im da usmere pažnju na projektne odluke koje vode do najboljeg mogućeg projektnog ishoda. 
  • Opcija My insights dashboard je prvi put predstavljena u softveru AutoCAD 2022 koji koristi mašinsko učenje, pa na osnovu unosa komandi izdvaja obrasce korišćenja sa ciljem da pruži dodatne savete i sugestije za veštiji rad.
  • Sa predstavljanjem AutoCAD 2023, otišli smo korak dalje i predstavili Macro advisor, koji automatski prepoznaje zadatke koji se ponavljaju u  toku rada korisnika da bi preporučio relevantni makro koji može da uštedi vreme, ne samo predlaganjem korisnih saveta, već i omogućavanjem moćne automatizacije zasnovane na tom uvidu. 

Korisnici softvera AutoCAD i njihovi saradnici prigrlili su efikasnost koja ide uz sasvim digitalizovani tok rada, bilo da rade na svom desktopu, veb pretraživaču ili na mobilnom uređaju. Sa veb i mobilnim AutoCAD aplikacija, korisnici imaju sveobuhvatne veb i mobilne mogućnosti bilo kog CAD softvera. Korisnici mogu da koriste svoje AutoCAD komande bilo kad, bilo gde i da im pristupe sa bilo kod uređaja i ove aplikacije postaju sve moćnije i poznatije stručnim korisnicima softvera AutoCAD. 

Tim AutoCAD nastavlja da ulaže u ovakve snažne opcije koje omogućavaju našim korisnicima da lakše i efikasnije projektuju sa boljim rezultatima. 

Kako biste prodali AutoCAD arhitektama iz 2022. u odnosu na one 1992. godinu? 

Razumemo da naši korisnici softveru AutoCAD poveravaju svoju najvredniju imovinu: IP adresu i projektne podatke miliona članova timova širom sveta. Duboko smo posvećeni tome da i dalje zaslužujemo poverenje naših korisnika, osluškujemo njihove potrebe i odgovaramo na njih, obezbeđujemo vrednost duž celog životnog ciklusa projekta i pripremamo ih za budućnost.  

Sa 40 godina inovacija na našoj strani, AutoCAD ima performanse bez premca i naš ekosistem korisnika, partnera i razvoja nastavlja da omogućava softveru AutoCAD da se fleksibilno prilagođava tako da bude efikasan softver koji je na usluzi građevinskim profesionalcima.  

Na kraju, nikada nije bilo bolje vreme za rad u softveru AutoCAD. Ubrzavamo dolazak do boljih projektnih rezultata tako što korisnicima pomažemo automatizacijom i uvidima u to kako bi se mogla poboljšati efikasnost i održivost, a AutoCAD za veb i mobilne aplikacije podstiču timove da projektuju sa bilo kog mesta i bilo kog uređaja. 

 

Kako vidite napredak softvera AutoCAD u budućnosti? 

Uzbuđeni smo zbog onoga šta budućnost donosi za AutoCAD i građevinsku industriju. Pažljivo pratimo trendove u mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, mobilnosti, podacima i naravno digitalnoj transformaciji koju naši korisnici sprovode na radnim mestima podložnim promenama. 

Iako nismo mogli da predvidimo mnoge događaje koji su se desili tokom proteklih nekoliko godina, zadovoljni smo što je porodica AutoCAD proizvoda nastavila da ispunjava sve potrebe naših korisnika, koje postaju sve složenije kako ubrzavaju svoju digitalnu transformaciju. Imamo još nekoliko stvari u pripremi i gledamo u budućnost, ka platformi sa povezanim podacima, automatizacijom i uvidima kako bismo vodili naše korisnike ka sasvim novim ishodima.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp