Borba protiv klimatskih promena pomoću softvera AutoCAD

U ovom članku:
Način na koji se vodi borba protiv klimatskih promena pomoću softvera AutoCAD

Kompanija Heirloom stvara novi proces za uklanjanje ugljen-dioksida mineralima

Minerali mogu da nam pomognu u borbi protiv klimatskih promena. Da, minerali. Startap kompanija Heirloom iz San Franciska, deo portfolija Energy & Materials Autodesk fondacije, razvija novi pristup u borbi protiv klimatskih promena pomoću direktnog hvatanja vazduha putem mineralizacije ugljen-dioksida.

Prema tvrdnjama ove kompanije: „minerali koji se prirodno javljaju – pored šuma, zemljišta i okeana – jedni su od najvitalnijih odvoda planete za ugljen-dioksid.“

Klimatske promene su globalni problem koji stavlja nekoliko komplikovanih izazova pred našu planetu i nas kao vrstu.

Do 2100. godine predviđa se da će globalna temperatura porasti između 1,1 i 5,4 °C, sudeći po poslednjem izveštaju koji je objavila IPCC, međuvladina organizacija koju su stvorile Ujedinjene nacije sa ciljem unapređivanja znanja o klimatskim promenama koje je prouzrokovao čovek. Ovo alarmantno povećanje temperature će voditi do češćih i širokorasprostranjenih katastrofa, koje uključuju uragane, šumske požare, masovne migracije i još mnogo toga.

Evo kako kompanija Heirloom preduzima odvažne korake ka novoj tehnologiji, koja je inspirisana tehnikom koju primenjuje sama planeta Zemlja, da bi se pozabavila ovim nadolazećim problemom.

Uklanjanje ugljen-dioksida

Misija kompanije Heirloom je da ukloni „1 milijardu tona ugljen-dioksida do 2035. godine koristeći prirodne procese za projektovanje najisplativijeg Direct Air Capture rešenja“.

Kompanija ovo planira da uradi korišćenjem procesa mineralizacije ugljen-dioksida. Mineralizacija je prirodni fenomen koji se odvija kada su određeni minerali (kao što su različite vrste stena) izloženi ugljen-dioksidu. Oni ga apsorbuju, efikasno zarobljavajući ovaj gas, i tako onemogućavaju da se CO2 vrati u atmosferu kao zagađivač.

Obično se ovaj proces prirodno odvija tokom mnogo godina i geoloških vremenskih okvira. Kompanija Heirloom nastoji da pomoću tehnologije veštački stvori ovaj proces i ubrza ga kako bi se odvijao u roku od nekoliko dana. 

Kao i svim neprofitnim ili startap kompanijama koje se nalaze u portfoliju Autodesk Foundation, kompaniji Heirloom je dat pristup  Autodesk softverskim rešenjima i tehničkom treningu, Autodesk pro bono konsultantima i Autodesk industrijskim mrežama, kako bi napredovala u dizajnu, izgradnji i komercijalizaciji svoje tehnologije.

Korišćenje softvera AutoCAD

Korišćenjem programa AutoCAD i drugih softverskih rešenja kompanije Autodesk, kao što je Inventor, kompanija Heirloom može da dizajnira Direct Air Capture uređaje koji mogu da izdrže sile prirode i ostvare ciljeve u pogledu dugotrajnosti i troškova, kako bi brzo i na merljivom nivou postigli proces mineralizacije ugljen-dioksida.

Posebno korisna komponenta softvera AutoCAD koja je bila od velike pomoći kompaniji Heirloom je Electrical toolset, specijalizovan komplet alata specifičan za elektro-industriju koji sadrži dizajnerske opcije koje mogu da pomognu u stvaranju, modifikovanju i dokumentovanju električnih kontrolnih sistema.

„Koristimo Electrical toolset softvera AutoCAD da nam pomogne u dizajniranju i planiranju električnih kontrolnih sistema, za dizajn našeg kućišta i dokumentovanje električnih i mrežnih povezivanja između podsistema objekta“, kažu Marjam Nasar i Robert Skjog, inženjeri kompanije Heirloom. „Ovaj alat je bio ključan za generisanje organizovanih i detaljnih električnih šema.“

Pored toga, Electrical toolset je bio od suštinskog značaja za faze projektovanja i izgradnje prve generacije pasivnih vazdušnih kontaktora, ključne komponente njihovog uređaja Direct Air Capture.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp