Čileanski Matta Sur kompleks Prilagodljiv projekat za ponovnu upotrebu donosi prošlost u budućnost

U ovom članku:
Da bi ispunili ambiciozne ciljeve dizajna i održivosti za kompleks Matta Sur, “luis vidal + architects” su se okrenuli BIM-u.

Da bi ispunili ambiciozne ciljeve dizajna i održivosti za kompleks Matta Sur, “luis vidal + architects” su se okrenuli BIM-u – i nisu se osvrtali.

  • U Santjagu, u Čileu, kompleks Matta Sur povezuje školsku zgradu iz 19. veka sa novom medicinskom ustanovom, što je primer projekta adaptivne ponovne upotrebe.
  • Kompleks ima važnu društvenu ulogu, zahtevajući osetljiv dizajn koji spaja tradiciju i inovaciju.
  • Koristeći BIM za rešavanje izazova na projektu, španska arhitektonska firma “luis vidal + architects” nastavlja da gradi digitalnu kulturu.

Matta Sur Communiti Center + CESFAM, objekat mešovite namene koji je otvoren prošle godine u Santjagu, u Čileu, pohvaljen je kao primerni projekat adaptivne ponovne upotrebe, koji deluje kao most između istorije grada i njegove budućnosti.

Za projektante, špansku firmu “luis vidal + architects”, projekat predstavlja još jednu važnu tranziciju: kao jedan od prvih projekata koji koristi Autodesk Revit, otvorio je put za povećanu upotrebu BIM-a (Building Information Modeling) u projektnim biroima ove firme.

Staro i novo (i zeleno)

Kada su “luis vidal + architects” prvi put počeli da rade na projektu 2015. godine, na lokaciji se nalazila napuštena školska zgrada iz 19. veka koja je bila teško oštećena u zemljotresu 2010. Klijent firme, opštinska vlada Santjaga, želela je da pretvori 26.750 kvadratnih stopa zemljište u resurs za lokalno stanovništvo, sa sadržajima kao što su zdravstvena ustanova, zajedničke kuhinje, obdanište, teretana i gledalište. Opština je na novi centar gledala kao na važan dodatak istorijskom naselju Mata Sur i imala je za cilj da opslužuje više od 30.000 posetilaca godišnje.

Firma je odgovorila sa projektom koji spaja tradiciju i inovacije minimizirajući uticaj na životnu sredinu. Danas se kompleks sastoji od dve zgrade: pažljivo obnovljene školske zgrade, u kojoj se sada nalazi društveni centar, i susedne nove strukture u kojoj se nalazi medicinska ustanova CESFAM. Ove dve zgrade su povezane uređenim javnim trgom.

Povezivanje starog i novog bilo je centralni fokus projekta. Projektanti su odlučili da sačuvaju skoro četiri petine istorijske zgrade, spašavajući postojeće materijale kada je to moguće i izvlačeći elemente iz originalnog projekta. Za novu strukturu, pažljivo su isprojektovane mase i materijali kako bi odali počast istorijskoj školi bez imitacije, što je rezultiralo karakterističnim hibridom koji je utemeljen na lokalnoj kulturi i zasnovan na globalnim idejama.

Održivost je bila još jedan ključni prioritet. Da bi smanjio količinu energije koja je potrebna za rad nove zgrade, projektantski tim ju je preplavio prirodnim svetlom, pažljivo postavljajući prozore i koristeći sistem vertikalnih elemenata na fasadi za kontrolu solarne toplote tokom vrućih leta u Santjagu. Uvođenjem zelenog krova omogućilo je dodatno hlađenje, a na centralnom trgu hladovina od autohtonih biljaka pruža predah od sunca. U istorijskoj zgradi, projektanti su dodali izolaciju na zidove i uveli sistem ventilatorskih konvektora kako bi se obezbedilo efikasno grejanje i hlađenje.

Čileanski Matta Sur kompleks Prilagodljiv projekat za ponovnu upotrebu donosi prošlost u budućnost

Bolje projektovanje kroz BIM

Kada je projekat počeo 2015. godine, nekoliko ljudi u “luis vidal + architects” je znalo da radi u BIM-u, kaže Sara Moreno, koja sada u ovoj kompaniji vodi odeljenje za BIM. Brzo je shvatila da bi pokušaj da se projekat završi korišćenjem tradicionalnih procesa i tehnologija doveo do ozbiljnih problema. „U tom trenutku nisam imala nikakvu sumnju i pokušala sam da ubedim sve da koriste Autodesk Revit za razvoj ovog projekta“, kaže ona.

Bilo je ubedljivih razloga da se pređe na Revit, kaže Moreno. Jedna je bila složenost koja je svojstvena obnavljanju oštećene istorijske zgrade i njenom povezivanju sa novom – zadatak koji je još više bio komplikovan ambicioznim ciljevima da projekat bude održiv. Da bi se dokumentovali postojeći uslovi i razvili konkretni planovi za poboljšanje lokacije, bio je potreban robustan digitalni model.

Koordinacija između kontinenata bila je još jedan motivacioni faktor. Dok je otprilike 70% projektnog tima “luis vidal + architects” za Matta Sur bilo locirano u Čileu, Moreno i drugi su radili iz sedišta firme u Madridu, udaljenog nekoliko vremenskih zona. Usled potrebe za deljenjem informacija i ideja sa konsultantima koji su takođe bili na različitim geografskim lokacijama, postalo je jasno da bi postavljanje više kanala komunikacije i komplikovanih tokova posla bila loša ideja. BIM je bio bolja opcija za maksimiziranje efikasnosti i tačnosti.

Nakon što je stekla podršku za korišćenje BIM-a, Moreno i njene kolege su se odlučile za najnaprednije softvere za projektovanje koji su u to vreme bili dostupni, Autodesk Revit i Navisworks. Članovi projektnog tima koristili su dva modela za projekat – jedan za postojeću istorijsku strukturu i jedan za novu zgradu – preko privatnog cloud rešenja. Revit Worksharing alatka im je omogućila da sinhronizuju svoje lokalne datoteke sa glavnim modelom. Ovaj proces je pomogao timu da predvidi probleme na licu mesta i brže donese odluke.

Tekuće BIM putovanje

Danas „naša BIM filozofija je sada veoma standardna u našem studiju“, kaže Moreno. Članovi tima se oslanjaju na modele za sve projekte, koristeći Revit i druge Autodesk softvere.

Ali ova promena se nije dogodila preko noći. Dok su radili na Matta Sur i drugim ranim BIM projektima, “luis vidal + architects” nisu imali interne protokole ili dokumente koji bi pomogli članovima tima koji rade sa ovim tehnologijama i procesima. Prepoznajući potrebu za standardizacijom i načinu na koji se zaposleni razvijaju, Moreno i njen tim su krenuli da razaznaju šta je funkcionisalo, a šta nije u ranim BIM fazama. Razgovarali su sa članovima tima i proučavali projektnu dokumentaciju od početka projekta do izvođačke dokumentacije kako bi stekli jasan uvid šta se i kako može poboljšati.

Veliki deo ovog rada bio je fokusiran na zaposlene kako da koriste BIM za pojednostavljenje i poboljšanje saradnje na projektu. Moreno i njene kolege, uključujući Davida Avila, pomoćnog arhitektu i menadžera kancelarije “luis vidal + architects” u Čileu, imale su za cilj da povećaju efikasnost razvojem normi oko načina komunikacije i naglašavanjem potrebe za centralnom, jedinstvenom tačkom koordinacije za različite organizacije unutar projektnog tima.

Rad na ovim problemima u realnom vremenu na projektu Matta Sur, a zatim analiza rezultata naknadno, pružio je neprocenjiv uvid u to kako prevesti firmu na BIM. „Za nas je to bilo kao pre i posle“, kaže Moreno.

Izvor: CADClub

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp