Fusion 360: Softver pomoću kojeg starinska vozila stižu u 21.vek

U ovom članku:
O tome kako pomoću softvera Autodesk Fusion 360 dizajnira vozila inspirisana starinskim automobilima

Intervju sa Džonatanom Vordom, direktorom kompanije ICON, o tome kako pomoću softvera Autodesk Fusion 360 dizajnira vozila inspirisana starinskim automobilima.

Ko dvaput ne pogleda kad prolazi starinski automobil? Postoji faktor retro-zanimljivosti i uzbuđenje kada se primeti nešto neobično na putu. Ali stvarno iskustvo vožnje? Pa to je sasvim druga stvarnost. Hajde da kažemo da ta vožnja nije uvek udobna. Džonatan Vord, direktor kompanije ICON, odlučio je da je vreme za novi pristup.

„Početkom 2000-ih, videli smo ogroman pad tradicionalnog i legendarnog prilagođeng dizajna, posebno kod luksuznih vozila“, kaže Vord. „Postojala je potražnja za prilagođenim starim automobilima. Ali jednom kada ih vlasnici stvarno voze, to je sasvim drugačije iskustvo.“

Vord je je iskoristio svoju strast prema automobilskom dizajnu da pokrene kompaniju ICON, kompaniju koja dizajnira i proizvodi neka od najkreativnijih vozila na svetu. Vord pravi svako ICON vozilo sa kombinacijom starinskih i modernih delova koje je kompanija interno dizajnirala po meri.

Spajanje modernih ukusa sa „srcem i dušom“ starina

Vord je želeo da „srce i dušu“ starine spoji sa automobilskim elementima kao što su elekrični prozori i navigacija, kako bi ispunio savremena očekivanja. Istovremeno, mogao je da bude efikasniji i radi van jednokratnih poslova koji su posebno rasprostranjeni kod prilagođenog dizajniranja vozila.

„Želeo sam da stvarno unapredim korisničko iskustvo dalje od onoga što dopušta trandicionalan analogni pristup“, kaže Vord. „Takođe sam počeo da se bavim finansijskim aspektima i izvodljivošću našeg rada, da ga učinim efikasnijim i poboljšam kvalitet.“

Vord je prethodno imao godine iskustva u dizajniranju za kompaniju OEM i osnivanje i vođenje kompanije TLC, sada vodećeg nacionalnog Land Cruiser Service centra.

U partnerstvu sa suprugom, osnovao je kompaniju ICON. Od ranih dana, kompanija se proširila na različite modele od 1940-ih do 1970-ih. Svaki ICON FJ model svoj život započinje kao starinska Toyota Land Cruiser (1960-1975), model ICON TR koristi Chevy Pick-Up (1947-53), a model ICON BR se zaniva na automobilu Ford Bronco (1966-1975).

„Mi recikliramo starinska vozila, a identifikacija originalnog vozila je sačuvana“, Vord kaže. „Ovo takođe štedi ogroman industrijski otpad, a mi oživljavamo vozila za koje su mnogi ljudi mislli da su na kraju svog životnog veka! Povremeno, specijalni projekti poput naših konceptualnih automobila su vozila koja se prave od početka.“

Početak rada sa softverom Fusion 360

Naravno, tehnologija je ključna koponenta dizajna i proizvodnje ovih unikatnih vozila. Vordovo upoznavanje sa Autodesk Fusion 360 je bilo neobično – počelo je sa strašću njegovog sina prema robotici u srednjoj školi i objavom na Instagramu.

„Moj sin je zaista bio zainteresovan da nastavi karijeru u mehaničkom inženjeringu,“ kaže Vord. „Raspitivao sam se za to preko našeg Instagram naloga i odgovori su bili neverovatni. Autodeskov je bio jedan od njih.“

Posle putovanja 2016. u Autodesk tehnološki centar u San Francisku i uvida u softver Fusion 360, Vard je bio uzbuđen jer je uvideo kako može da ga uvede u svoj rad. „Bili smo poprilično frustrirani sa softverom Solidworks“, on kaže.

Kako je Fusion 360 rastao kao proizvod i kako su se njegove mogućnosti širile tokom godina, Vord je sve više mogao da ga uključi u svoje procese dizajniranja i proizvodnje. Sada je Fusion 360 najbolji za razne komponente – bilo da se radi o dugmadima, volanima, ručkama, rešetkama, panelima, šta god želite.

„Čak je i funkcija ćaskanja za pomoć na platformi Fusion 360 prilično impresivna. Nije samo kao: „Oh, evo veze“. Više kao, bum, evo rešenja. Oni se zaista vrlo brzo uključuju.“

Napredovanje novog projekta sa softverom Fusion 360

Tokom pandemije, kompanija ICON je bila uobičajeno zauzeta višestrukim poslovima. Kao i većina industrija, oni i dalje osećaju problem u lancu snabdevanja, traženju pravih materija i nedostatku radne snage.
Ali Vord nastavlja sa inovacijama i da sanja velike snove sa softverom Fusion 360. Upravo sada, on istražuje naknadnu ugradnju EV sistema u njihove platforme namenjene motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

On takođe unapred razmišlja o svom sledećem poduhvatu. Nakon što je pre nekoliko godina dizajnirao sat u softveru Fusion 360, sada softver koristi na još jedan nekonvenciolan način. Ovaj put za ručno rađenu kožnu gaalanteriju.

Sudeći po Vordu, industrija kožne galanterije obiluje procesima i tokovima rada koji se zanivaju na papiru. Sa softverom Fusion 360, on može da zaštiti svoju IP adresu i lako proizvede 1 na 1 PDF fajlove za proizvodnju. Na kraju, Vard softver Fusion 360 može da koristi za kompaniju ICON ili gde god ga strast za narednim projektima odvede.

„Postoji veoma mnogo funkcionalnosti za različite uslužne projekte koji su nam potrebni“, on kaže. „Sa softverom Fusion 360 sve je u jednom paketu. Ne mogu da se setim nijednog konkurentskog proizvoda koji može da mu se približi.“

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp