Autodesk Fusion 360 je jedinstvena 3D CAD, CAM, CAE platforma za razvoj proizvoda – od ideje do realizacije. Ovaj softver pruža mogućnost kombinacije industrijskog i mašinskog dizajna, simulacije, kolaboracije i mašinske obrade u integrisanom setu alata.

Upotreba Fusion 360 softvera omogućava parametarsko, direktno i modelovanje slobodnim formama, što ga čini posebno pogodnim u oblasti industrijskog dizajna. Temeljen na cloud tehnologijama, pruža mogućnost brzog funkcionisanja cloud computing platforme i pristupačnost lokalnog izvođenja.

Koristi se za mnogobrojne inženjerske aktivnosti: izradu tehničke 2D i 3D dokumentacije, dizajniranje i projektovanje proizvoda, vizuelizaciju, kreiranje animacija, 3D štampanje, izradu simulacija, proračun čvrstoće kao i pripremu za proizvodnju na numerički upravljanim mašinama.

Proces razvoja proizvoda obavlja se kroz jedinstvenu cloud platformu koja je dostupna na PC i MAC računarima. Zahvaljujući ovoj funkcionalnosti, svi učesnici na projektu mogu realizovati saradnju u realnom vremenu, putem stacionarnih i mobilnih platformi.

Fusion 360 pruža dodatne pogodnosti za brže i jednostavnije kreiranje projekata: 

-poseduje API pomoću koga je moguće proširiti funkcionalnosti, na način da se mogu automatizovati zadaci koji se najčešće koriste, pomoću skripti koje su kreirane u JavaScript ili Pyton programskim jezicima;

-mogućnost upravljanja svim prethodnim verzijama projekta i jednostavno pretraživanje aktuelnih i arhiviranih projekata;

-besplatna Fusion 360 mobilna aplikacija omogućava pregledanje i dodavanje komentara na projektima;

-učesnici na projektu mogu spajati pojedinačne faze u glavni projekat, nakon samostalnog razvijanja svake od faza pojedinačno.