Integracija veštačke inteligencije i BIM u životni ciklus projekta

U ovom članku:
Integracija veštačke inteligencije i BIM u životni ciklus projekta

BIM i veštačka inteligencija su obezbedile značajane pomake arhitekturi, inženjerstvu i građevinarstvu. Tipičan životni ciklus projekta je poprilično izmenjen ovom revolucionarnom kombinacijom, koja promoviše saradnju, efikasnost i održivost.

U ovom članku ćemo naglasiti ključne koristi koje su BIM i veštačka inteligencija donele građevinskom sektoru i uroniti u njihove ključne uloge u svakoj fazi životnog ciklusa projekta. Građevinska industrija se borila sa izazovima kao što su prekoračenja troškova, kašnjenja u rasporedu i loša komunikacija.

Evo najvažnijih oblasti u kojima BIM i integracija veštačke inteligencije imaju najviše uticaja:

  • Planiranje i projektovanje

Ispitivanjem podataka iz prethodnih projekata, zakonskih zahteva i najboljih industrijskim praksama, veštačka inteligencija može da pomogne arhitektama i inženjerima da kreiraju oprimizovane projekte. Tehnike generativnog dizajna vođene veštačkom inteligencijom mogu se dodati u BIM modele kako bi se generisala različita projektna rešenja zasnovana na ograničenjima i ciljevima datog projekta. Ovo podstiče istraživanje više opcija, povećava kreativnost i skraćuje process projektovanja.

  • Rešavanje i otklanjanje sukoba u projektu

BIM modeli su sjajni za uočavanje sukoba i smetnji između različitih građevinskih sistema. Sukobi se automatski mogu identifikovati i rešavati u realnom vremenu kada su upareni sa algoritmima veštačke inteligencije, smanjujući greške i prerade tokom izgradnje.

  • Procena troškova i planiranje projekta

Veštačka inteligencija može da se koristi da ispita podatke o troškovima iz prošlosti i rasporede projekata, kako bi izradila procenu troškova i rokova koji su precizniji i pouzdaniji.

Rano tokom životnog ciklusa projekta, ova integracija može da pomogne u projektovanju budućih prekoračenja troškova i kašnjenja u rasporedu, omogućavajući zainteresovanim stranama u projektu da donesu mudre odluke.

  • Izbor materijala i održivost

Veštačka inteligencija može da analizira različite parametre životne sredine i podatke o performansama materijala, kako bi preporučila održive i energetski efikasne građevinske materijale i rešenja. Projektni timovi mogu da poboljšaju održivost svojih projekata i smanje njihov uticaj na životnu sredinu, dodavanjem saveta veštačke inteligencije u BIM modele.

  • Automatizacija izgradnje

Moguć je automatizovati neke građevinske operacije kao što su: zidanje ciglama, zavarivanje i sipanje betona, integrisanjem robota koje pokreće veštačka inteligencija i automnih mašina sa BIM tehnologijom. Ova integracija povećava produktivnost, smanjuje troškove rad i poboljšava sigurnost.

  • Bezbednost i kontrola kvaliteta

Veštačka inteligencija može da se koristi za analiziranje informacija iz senzora i kamera smeštenih na gradilište, što omogućava da se prate besbednosni standard i osigurava kvalitet. Ovi podaci mogu da se integrišu u BIM modele kako bi pomogli da se identifikuju mogući problemi i preduzmu proaktivne radnje.

  • Upravljanje objektom

Nakon završetka izgradnje u BIM modele mogu da se integrišu sistemi za upravljanje objektom koje pokreće veštačka inteligencija. Zahvaljujući ovoj vezi, vlasnici zgrade i menadžeri objekta mogu da prate rasporede održavanja, optimizuju rad zgrade i povećaju sigurnost i udobnost korisnika.

  • Analiza podataka i uvida

Veštačka inteligencija može da analizira ogromnu količinu podataka prikupljenu tokom životnog ciklusa projekta kako bi dala proniciljive informacije za buduće projekte. Ovo uključuje naučene lekcije, potencijalne oblasti za poboljšanje i najbolje prakse koje mogu da se ponovo uključe u projektnu i građevinsku fazu projekta, stalno poboljšavajući njegove rezultate.

Izvor: TeamCAD

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp