Kompanija za plavu energiju snagu talasa koristi za stvaranje zelenije budućnosti

U ovom članku:
Kompanija CalWave ima cilj da otključa snagu okeana kroz svoj vlasnički uređaj za okean koji pretvara energiju talasa u električnu energiju

Da li znate da je elektroenergetski sektor jedan od najvećih faktora koji doprinose emisiji gasova staklene bašte? Kompanija CalWave ima misiju da se bori protiv tih emisija.

Kompanija, smeštena u oblasti San Francisko Bay, razvila je uređaj za okean koji generiše održivu energiju pretvaranjem snage talasa u električnu energiju, čak i pod ekstremnim morskim uslovima. Zamislite to kao turbinu na vetar na moru, ali sa talasima kao pokretačkom snagom. „Održivost je pokretač čitavog projekta“, kaže izvršni direktor kompanije CalWave Den Petković. „Ako želite budućnost sa nula ugljenika, sve počinje proizvodnom čiste energije.“

Kompanija CalWave je nedavno rasporedila svoju prvu jedinicu u Tihi okean kod obala San Dijega. Pogledajte video da biste saznali više o tome kako kompanija CalWave radi na rešavanju efekata klimatskih promena.

 [Transkript videa] 

Markus Lehman, suosnivač i direktor kompanije CalWave Power Technologies: Snaga talasa je najveći neiskorišćeni obnovljivi izvor, pored vetra i sunca. Videli smo da tu postoji ogromna praznina, da još nemamo tehnologiju da iskoristimo tu neiskorišćenu energiju talasa, i to je za nas glavna misija, da otključamo taj ogroman resurs.

Surfujući kao tinejdžer, naučio sam koliko snage ima u tom resursu, kako talasi mogu niotkuda da vas izbace. Mislite da je miran dan i onda, iznenada, imate ogroman talas koji dolazi niotkuda. Ta fascinacija resursom i njegovom snagom mnogo me je naučila.

Kompanija CalWave se nada da će otključati taj ogroman izvor snage okeana, trenutno najveći nekorišćen resurs. To će nam pomoći da izbegnemo razorne posledice klimatskih promena koje napreduju. Elektroenergetski sektor i dalje najviše doprinosi emisiji gasova staklene bašte. Uz to, stvarno je bitno da, što je pre moguće, potpuno dekarbonizujemo taj sektor.

Den Petković, izvršni direktor kompanije CalWave Power Technologies: Održivost je pokretač čitavog projekta. Ako želite budućnost sa nula ugljenika, sve počinje sa proizvodnjom čiste energije“.

Lehmnn: Jedna od glavnih stvari koja je do sada sputavala industriju je nedostatak arhitekture koja je replika onoga što vidimo u modernim turbinama na vetar – to znači tehnologiju koja može da postigne visoke performanse, ali istovremeno i autonomno isključenje. Ta sposobnost da se autonomno isključi tokom oluje je posebno važna za snagu talasa, jer oluje ponekad budu veoma ozbiljne, znatno jače nego što bi ih iskusila solarna ili vetroelektrana.

Ovo je naša prva okeanska jedinica koja se finansira ugovorom sa Ministarstvom energetike od 2017. godine. Ona je ekvivalent turbini na vetar na moru. To je jedna kompaktna jedinica koja je raspoređena i usidrena na moru, a naš sistem radi sasvim potopljen.

Tomas Borner, suosnivač i glavni tehnološki direktor kompanije CalWave Power Technologies: Uređaj je revolucionaran u nekoliko aspekata.

Prvo, radi potpuno potopljen ispod površine vode. To uređaju omogućava da apsorbuje energiju iz nekoliko stepeni slobode. Druga nova osobina je da smo integrisali nešto što se zove mehanizam kontrole geometrije. Umesto da dizajn bude postavljen takav kakav je bio kada je proizveden, integrisali smo mehanizam koji nam omogućava da promenimo geometriju tela našeg apsorbera, tako da ne apsorbuju samo mali talasi, nego čak i u stanjima kada more uzburkaju veoma veliki talasi, uređaj i dalje može da radi bezbedno i efikasno.

Petković: Dok talas prelazi preko vrha uređaja, dobijate talas pritiska koji izaziva kretanje u odnosu na morsko dno. Sa našim sidrima na morskom dnu, mi pretvaramo to relativno kretanje u energiju.

Lehman: Na samom početku smo morali da razumemo fluidnu dinamiku talasa. Imali smo rezervoar za talase na kalifornijskom univerzitetu Berkeley, i to nam je dalo šansu da eksperimentišemo. To je bio početni koncept i više je bio matematički model, ali onda nam je rezervoar omogućio da pravimo prototipe; testiramo ih da prikažu funkcionalnost i najviše performanse – koliko efikasno možemo da izvučemo energije i onda je pretvorimo u struju.

Primena u San Dijegu je najveći korak na kojem smo radili od nastanka kompanije CalWave. Uradili smo dosta priprema, testiranja na skali, simulacije. Ali da se to zaista dokaže na terenu – mi to zovemo nivo tehnološke spremnosti u reprezentativnom okruženju – to je glavna prepreka. Da zapravo bude na okeanu. Ne možemo samo da ga isključimo i odemo kući za vikend. Jednostavno mora nastaviti da radi.

Ovaj test na otvorenom okeanu je jako važan za nas da bi mogli da se uverimo da sve zajedno dobro funkcioniše. Ovo je nov sistem, pa ima različite delove. Ali da bismo odobrili projekat u celini – treba da može da se postavi, da može da radi – da postiže predviđene performanse.

Petković: Za pet godina bismo voleli da vidimo sistem pune veličine kako u vodi generiše energiju i prodaje je električnoj mreži. Zatim, kada gledamo dalje, želeli bismo da vidimo farme sistema sličnih vetroelektranama, samo na moru.

Lehman: Zaista niko nije pokazao tehnologiju kao što je naša, koja radi potpuno potopljena i izvlači energiju iz svih stepeni slobode i postiže visoke performanse. Istovremeno, sa tom arhitekturom, možemo autonomno da isključimo sistem. Ovo će biti prvi put da se sistem te arhitekture prikazuje na obali i u Kaliforniji.

Petković: Imam kod kuće dvomesečnog sina. Gledam u budućnost koju on mora od nas da nasledi i voleo bih da mogu da kažem da sam bio deo rešenja i da sam svoj život proveo pokušavajući da izgradim nešto što će dati bolju budućnost njemu i njegovoj generaciji.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp