Šta je predizgradnja i kako predviđa uspeh objekta? (deo 1/2)

U ovom članku:
Šta je predizgradnja i kako predviđa uspeh objekta

Saznajte kako je predizgradnja evoluirala pomoću tehnologije koja povezuje timove, pojednostavljuje tokove rada i predviđa uspeh objekta.

  • Predizgradnja je posao koji zauzima mesto između završetka projektovanja objekta i početka izgradnje.
  • Aktivnosti u fazi predizgradnje uključuju koordinaciju modela, kvantifikaciju, procenu i licitiranje.
  • Poboljšavanje povezanosti tokova rada pomoću podataka baziranih na cloud tehnologiji tokom predizgradnje povećavaju efikasnost, sprečavaju probleme i pomažu da se izbegnu kasnija skupa odlaganja.

Građevinarstvo je jedna od najkooperativnijih industrija na svetu. Tokom godina, videli smo da klijenti preuzimaju mega projekte na kojima je potrebno da efikasno sarađuje više od 1000 različitih kompanija. Ali uprkos jasnoj potrebi da rade zajedno, danas mnogi projektni timovi ostaju neverovatno fragmentirani. To je zbog zatvorenih tokova rada koje je prouzrokovao nedostatak integracije tehnologije.

Nedostatak transparentnosti oko ključnih aktivnosti – prikupljanja ponuda od podizvođača, razgovora sa vlasnikom, proverom dobavljača, dvostrukom proverom dizajna sa arhitektama i inženjerima – često ostavljaju projektne timove neobaveštene, što kasnije dovodi do dosta prerada u toku procesa izgradnje.

Da bi se ublažili ovi rizici, poboljšali ishodi projekta, smanjili nepotrebni troškovi i prekoračenja rasporeda, svim arhitektama, građevinarima i trgovcima je potreban pristup tačnim projektnim podacima u realnom vremenu.

Korišćenje alata kao što je BIM (Building Information Modeling) i rešenjima zasnovanim na cloud tehnologiji za aktivnosti predizgradnje, kao što je upravljanje licitiranjem, može da pomogne timovima da se povežu na složenu mrežu profesionalaca koji pretvaraju projekat u potpuno izgrađen objekat.

Šta je predizgradnja?

Predizgradnja se odnosi na sav posao urađen posle završetka projektovanja i pre početka izgradnje. U pitanju je transformisanje vizije arhitekte u planove za izgradnju koje građevinari i timovi mogu da koriste. Ova faza između završetka projektovanja i izgradnje na terenu je veoma složen period koji određuje uspeh ili propast projekta.

Arhitekte su odgovorne za prebacivanje onoga što zovemo „namera projekta“ u građevinsku dokumentaciju koju će proslediti glavnom izvođaču. Ova dokumentacija vizuelno prikazuje kako objekat treba da izgleda sa svim detaljima. Zatim, posao glavnog izvođača je da pretoči ta uputstva u dokumentaciju i modele koje projektni tim može da koristi. Prebacivanje namere projekta u nešto pomoću čega se može konstruisati, a zatim i osmisliti plan za izgradnju tog prefinjenog koncepta, zahteva mnogo više od preračunavanja troškova ili poručivanja materijala.

3 glavna pristupa predizgradnji

  • Projektovanje-ponuda-izgradnja: U tradicionalnom procesu projektovanje-ponuda-izgradnja, arhitekte prave projekat, a vlasnici dobijaju ponude i angažuju glavnog izvođača koji koristi ponude podizvođača i dobavljača kako bi napravio procenu. Ovaj sistem iz više koraka često vodi do manje fleksibilnosti tokom predizgradnje i većih troškova.
  • Projektovanje-izgradnja: Popularna opcija je metod projektovanje-izgradnja u kojoj vlasnik angažuje izvođača koji će biti zadužen za projektovanje i izgradnju.
  • Integrisana isporuka projekta: Pristup integrisane isporuke projekta gleda da vlasnik, arhitekta, glavni podizvođači i dobavljači ulaze u zajednički ugovor i tako stvaraju „mini organizaciju“ koja kolektivno utvrđuje ciljeve, troškove, rizike i odgovornosti. Iako ne odgovara svakom projektu, ovaj metod ima dosta obrta i može da donese značajnu uštedu vremena i smanjenje troškova.

Koje aktivnosti obuhvata predizgradnja?

Timovi za predizgradnju završavaju projekte u digitalnim prostorima pre izgradnje u fizičkom svetu. Pravo rešenje za saradnju je ključno: procena, projektovanje i revizija se odigravaju istovremeno, pa nema odvojenih faza za razvoj projekta. Što više timovi sarađuju u digitalnom prostoru, oni bolje mogu da razumeju obim projekta: procene su tačnije, izvođači i zanatlije imaju više poverenja u svoje ponude i rasporede, a promene se lakše izvršavaju.

Ceo proces može da se podeli u nekoliko različitih radnih tokova koji se odvijaju istovremeno.

Koordinacija modela

Koordinacija modela je ključna za konstrukcijsku sigurnost projekta. Ovaj proces je projektovan da garantuje da modeli mogu da se izgrade, što zahteva jaku saradnju između izvođača, zanata i arhitekata kako bi se koordinisali svi multidisciplinarni modeli.

Timovi se oslanjaju na BIM softver za saradnju i eliminaciju bilo kakvih kolizija, izbegavajući mnoge skupe greške koje bi se kasnije mogle pojaviti. Uvek je mnogo jeftinije da se naprave izmene u modelu pre nego što počne izgradnja na terenu.

Tradicionalno arhitekte koriste softver za projektovanje i pregled koji im omogućava da sarađuju na različitim modelima, kako bi upravljali procesom projektovanja pregledanjem različitih aspekata izgleda zgrade, nacrta i mehaničkih performansi. Pomoću integrisanog pregleda projekta i koordinacije radnih tokova modela u jednom rešenju, kao što je u Autodesk BIM Collaborate, timovi zaista mogu da budu usaglašeni tokom svakog koraka, svake izmene i obezbede da se problemima upravlja na odgovarajući način.

Kvantifikacija

Paralelno sa koordinacijom modela, vrši se i faza koja se zove kvantifikacija ili određivanje potrebne količine materijala, kada procenitelji rade na planovima kako bi procenili količinu materijala potrebnu za projekat, od čelika preko drveta i betona. Svaki koordinirani i uslovljeni model treba prebaciti u količinu materijala koju je potrebno nabaviti, isporučiti i obraditi u univerzalnom vremenskom okviru izgradnje.

Većina izvođača određuje količinu materijala, ali mogućnost izvršenja preciznog izračunavanja utrošenog materijala na modelima obezbeđuje najveću preciznost. Integrisanje 2D i 3D kvantifikacije u jednom rešenju, kao što je u Autodesk Takeoff, menja stvari za procenitelje koji žele da ubrzaju proces kvantifikacije bez žrtvovanja kvaliteta.

Procena

Procenitelji izračunavaju troškove i cene na osnovu dobijenih količina, kao i drugih budžetskih stavki, kao što su radna snaga, nabavka opreme i iznajmljivanje. Ove brojke pomažu da se odredi konačan budžet.

Licitiranje

Sa procenama na raspolaganju, ugovaračima je mnogo lakše da odrede prave trgovinske partnere. Ponekad glavni izvođači moraju da daju ponude za posao pre nego što dođu do konačnih procena. Ali bez efikasnog softvera za upravljanje ponudama, kao što je Autodesk BuildingConnected, teško je upravljati procesima licitiranja koji potvrđuju konačne budžete i rasporede.

Proces nadmetanja spaja elemente planiranja i pregovaranja. Prvo, konkurentske firme daju ponude (često poznate kao tenderi) za preduzimanje određenog projekta ili nekog njegovog dela. Do svoje ponude dolaze tako što procenu troškova izračunavaju na osnovu analize podataka iz prošlosti, postojećih projektnih planova i količine potrebnog materijala. Veće količine potrebnog materijala i predmer pripremaju geodete i građevinski procenitelji koji se uključuju u troškove rada.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp