Tri stvari neophodne za softver za procenu

U ovom članku:
Tri stvari neophodne za softver za procenu

Procena je jedan od najsloženijih segmenata procesa izgradnje. Ako se uradi netačno, rizikujete da izgubite ponudu ili još gore, profit.
Na sreću, softverska rešenja zasnovana na cloud tehnologiji omogućavaju timovima da brže naprave konkurentnije ponude sa tačnim procenama. Štaviše, možete osigurati da dobijete više profita od bilo kog projekta tako što ćete tačno obuhvatiti sve troškove.

Troj Sajmon, šef Korisničke službe u kompaniji ProEst opširno govori o izazovima procene. On takođe deli neke od najefikasnijih tajni koje pomažu vašem timu da osvoji više ponuda. Konkretno, navodi tri stvari koje treba da tražite kada je u pitanju korišćenje softvera za procenu:

1. Jednostavna upotreba
2. Velika i pouzdana baza podataka
3. Povezanost preciznog obračuna za utrošak materijala i procene

1. Jednostavna upotreba

Iznad svega, softver za procenu treba da bude jednostavan za upotrebu. U suprotnom, videćete otpor ljudi koji su navikli na stare sisteme, koji ne mogu da podnesu da se nešto dešava „previše, prebrzo“, što ponekad prati promene.

„Ne želite da procesom ometate rad“, kaže Sajmon. „Želite da to bude nešto što je bolje, što kada imate tu saradnju, vi dobijate istinsku saradnju.“ To znači da vašem sistemu trebaju:

  • Ugrađeni tokovi rada za upravljanje procesima pregleda i odobrenja
  • Integrisan precizan obračun utroška materijala i procena (više o tome u nastavku)
  • Integracija sa ERP-om i analitikom podataka

Kada imate sve od navedenog, možete da ostvarite pravu saradnju između svih članova vašeg tima.

I kao što je važno da imate prave alate u vašem softveru za procenu u cloudu, bitno je da se oslobodite pogrešnih. One koje niko ne koristi, koji zatrpavaju interfejs i kontrolne table beskorisnom vizuelnom bukom. Otklanjanje viškova pruža čvrste, pojednostavljene procese koji poboljšavaju performanse i povećavaju efikasnost procene.

2. Jaka baza podataka

„Baza podataka je srce i duša rešenja za procenu“, kaže Sajmon. Možda već imate odličnu bazu koja uključuje visok nivo detalja. Ako je tako, biće vam lako da je preselite i koristite u softveru za procenu u cloudu. Ukoliko nije, izaberite softversko rešenje koje nudi viši nivo detalja.

Zbog čeka je to toliko važno?

„Postoji širok opseg korisnika koji će usvojiti ovakvu tehnologiju“, dodaje Sajmon: „ali je baza podataka ono što je pokreće.“ Ako nemate bazu podataka, u suštini imate rešenje za precizno izračunavanje utroška materijala.” Ukoliko želite više od toga – ceo sistem za procenu koji će raditi za bilo koji projekat – onda vam je potrebna baza podataka koja podržava brze, efikasne, tačne cene. U suprotnom, možete preceniti (izgubiti ponudu) ili potceniti (izgubiti profit).

3. Povezanost

Iz dana u dan, jedan od najčešćih izazova za koje Sajmon čuje je nepovezanost preciznog obračuna utroška materijala i procene.

„To je neefikasno, zar ne?“ Imate podatke na dva različita mesta“, on kaže. „Ukoliko je potrebno da budete u pokretu, to može da bude izazov. Ako treba da ažurirate stvari, to je izazov. Naravno, svaki put kada nešto unosimo ručno, rizikujemo da transponujemo broj, a to može da znači prave dolare. Ako pogrešite u proceni, teško je stvoriti taj novac kada krene posao.“

Softver za procenu treba da bude povezan u drugom smislu: povezan sa cloudom.

„Ako ne pravite više povezanih iskustava za korisnike, onda je to skoro gubljenje vremena“, kaže Sajmon. „To je ono što volim kod Autodesk Construction Cloud. „Ne teramo vas na jedno od naših rešenja. U nekim slučajevima, taj softver možda ne odgovara konkretnoj kompaniji.“ Umesto toga, kompanija Autodesk pruža niz rešenja koja timovima pružaju fleksibilnost da odaberu onaj koji im najviše odgovara.

„Pravimo okruženje koje omogućava otvorenu integraciju koja vam dopušta da koristite proizvode za koje vi mislite da su najbolji. I to kupcima daje izbor u njihovom poslovanju.“

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp