Autodesk Inventor 2024: Šta je novo?

U ovom članku:
Šta je novo u Inventor 2024

Inventor 2024 je pun novih funkcija i poboljšanja koja pospešuju iskustvo dizajniranja. Znamo da je dokumentacija ključna za efikasno prenošenje vašeg dizana proizvođaču. Naći ćete poboljšanja za 3D napomene, kao i 2D crteže. I znamo da su performanse visoko među prioritetima onima koji rade na velikom i složenom dizajnu. Nastavljamo sa našom posvećenošću da ubrzamo vaše inženjerske tokove rada.

Ovaj članak ističe nekoliko poboljšanja koje treba da očekujete da vidite nakon instaliranja softvera Inventor2024.  Kako biste videli celu listu poboljšanja, posetite Inventor online help guide.

Opšta poboljšanja

Section View

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Grafika

Do sada je Inventor Studio imao izlazni render od 4096 x 4096 piksela. Ograničenja su otklonjena i Inventor Studio će renderovati slike do rezolucije 16.000 x 16.000, u zavisnosti od toga koliko podržava vaša grafička kartica.

Podržavanje slika za prilagođena okruženja

Tokovi rada za korišćenje prilagođenih HDR i EXR slika sa IBL stilovima osvetljenja su mnogo poboljšani i podržavaju CPU i GPU ray tracing.

Podrška za IBL pozadine

GPU ray tracing sada podržava renderovanje sa IBL pozadinama.

Opcija „Perspective with ortho faces“ je podrazumevana

Sada je moguće podesiti “Perspective With Ortho Faces” kao prodrazumevano podešavanje pregleda u odeljcima „Document Settings“ i „Application options“.

Poboljšanja modelovanja delova

Prozor sa parametrima

Prozor sa parametrima proširuje funkcionalnost izvoza tekstualnih i logičkih parametara u odeljku za korisničke parametre. Ovo nam omogućava da pristupimo parametrima na drugim mestima, kao što je iProperties, gde ih možemo ubaciti kao deo živog opisa ili ih jednostavno prikazati na prilagođenoj kartici iProperties.

Mark feature

Mark feature je predstavljena prošle godine u softveru Inventor 2023, omogućavajući vam da laserom gravirate ili označite svoje 3D modele.

Sada smo to poboljšali u verziji 2024 dodavanjem odeljka „Behaviorׅ“ u panel „Property“. Pored mogućnosti graviranja u tri različita pravca, sada postoje dve različite metode označavanja.

Projekcija će označiti sva lica na svom putu, čak i ako nisu u istoj ravni.

Takođe smo dodali mogućnost uvijanja oznake. To omogućava uvijanje oznake oko ćoškova ili primenu na zakrivljenu geometriju, kao što su osovine ili cilindri.

Opcija „Oriented minimum bounding box“

Možete izvesti telo kao “Oriented minimum bounding box. Nova opcija “Oriented minimum bounding box” je dodata na karticu „Options“ u dijalozima „Derived Part“, „Derive Assembly“ i „Make Part“. Podrazumevano je opcija označena kao aktivirana. Skinite oznaku kako biste telo izveli u neorjentisani model.

Novi Finish feature

Novi Finish feature vam omogućava da precizirate izgled i primenjene procese u proizvodnji u vašim modelima delova i sklopova. Pruža bogate podatke dok nanosite materijale slojeva, termički obrađujete, pravite teksturu površine ili farbate.

Feature Finish podržava „Model States“ za održavanje raznolikih procesa za vaš 3D model.

Poboljšanje 3D napomena

Definisanje zasnovano za modelu MDB

Postoji nekoliko novih poboljšanja za MBD u softveru Inventor 2024

Kada se primenjuju linearne dimenzije, sada se može izabrati opcija „Envelope requirement“.

Takođe je proširen opseg skaliranja tako da uključuje 1:5.

Kada se označava profil na ravni, prethodno je bilo moguće da se odredi opcija „All around“, a Inventor 2024 dodaje opciju „All over“ za beleške.

I konačno, u okruženje za crtanje smo dodali mogućnost izdvajanja 3D napomena iz dela sadržanog u datoteci za montažu. Jednostavno prebacite na „3D annotations“ karticu i odaberite izvor.

Simbol za zavareni spoj

Na traci za napomene je simbol za zavareni spoj koja vam omogućava da u svoj dizajn dodate PMI informacije o zavarivanju. Dijalog je skoro isti okruženju za crtanje dopuštajući vam veliku fleksibilnost. Naravno, kao i uvek, ove beleške možemo da unesemo u okruženje za crtanje.

Zapamtite, ne morate da pravite zbog ovoga sklop za zavarivanje, 3D simboli zavarivanja su takođe podržani u normalnim sklopovima, pa čak i u datotekama delova sa više tela.

A sa QIF ili sa STEP 242 možemo da izvezemo ove informacije u druge sisteme i pregledače.

Poboljšanja za crtanje

Oblačići za revizije (Revision clouds)

„Revision clouds“ su sada punopravni objekti u softveru Inventor i više nisu u SDK. Dodajte ih na list papira ili na prikaz, pomerajte ih, dodajte im ili obrišite vrhove, a kao i drugim stilovima napomene, formatiranjem se upravlja korišćenjem opcije „Styles Editor“. S obzirom na to da su zasnovani na skici, mogu se uređivati u stanju oblaka ili iz skice.

Edge symbol

Sada možete da definišete „Edge Symbol“ na osnovu standarda ISO 13715:2019. Nova komanda „Edge Symbol“ je dodata panelu simbola na kartici „Annotate“, kao i na „Drawing Styleׅ“ i „Standard Editor“.

Cevi i instalacije

U prethodnim verzijama softvera Inventor, na krutu cev je bilo je moguće dodati samo koleno od 45 i 90 stepeni. Od ovog izdanja je moguće primeniti prilagođena ugaona kolena.

Poboljšanja iLogic Vault tokova rada

 Pomoću softvera Inventor 2024, rad sa programom Vault nikad nije bio lakši. Nove funkcije dodate u iLogic omogućavaju softveru Inventor da proverava, preuzme nove datoteke, pretraži Vault i još mnogo toga, a sve kao deo vaše automatizacije. Uzorci koda softvera Vault dodatih u uređivač olakšavaju brz početak.

Fusion 360 interoperabilnost

Pristup ka Manual Inspection je dodato u karticu sa alatima Fusion 360

Iz Inventora možete da pošaljete dokument sa delom (.ipt) u softver Fusion 360 i kreirate zadatke za Manual Inspection.

Izvezeni tokovi rada za Fusion 360

Ako je došlo do promene u stanju Inventor modela ili pregleda dizajna koji koristi za izvoz u softveru Fusion 360, možete kliknuti na opciju Open u Fusion 360 u kontekstualnom meniju za izvoz i bićete obavešteni da Inventor model i Fusion 360 model nisu sinhronizovani i ponuđena je opcija da se pre otvaranja ažurira Fusion 360 model.

Izvor: TeamCAD

Prevod i adaptacija: Hristina Antić, Marko Kozlica

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp