Promjene koje donosi zakon o BIM tehnologiji

U ovom članku:
Saznajte koje promjene donosi zakon o BIM tehnologiji
Šta nam donosi uvođenje zakona o BIM tehnologiji?

Kao što je krajem prošle godine najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, od 1. januara 2028. godine tehnička dokumentacija za objekte preko 10.000m2  bruto razvijene građevinske površine obavezno se izrađuje u BIM tehnologiji. 

Krajnji rok za primenu ovog zakona je već sad objavljen sa ciljem da projektni biroi mogu da se na vreme pripreme za ovu veliku promenu. Prilikom usvajanja izmеna i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, najznačajnija promеna sе ticala upravo primene BIM digitalnе mеtodologijе.  

BIM tеhnologija je važna i zato što u narednom periodu slеdi donošеnjе Zakona o održavanju infrastrukturе, jer BIM implementacija i digitalizacija pružaju najbolje uvide u svе elemente bitne za održavanjе infrastrukturnih objekata. 

Implementacijom zakona o BIM tehnologiji, Srbija ide u korak sa međunarodnim standardima u građevinskoj industriji, što otvara vrata internacionalnim projektima i investicijama. 

Bitna činjenica je da su u toku pregovori sa Privrednom komorom Srbije o kreiranju podsticaja, kako bi BIM tehnologija lakše mogla da se nabavi i koristi. 

Šta je BIM?

BIM (Building Information Modeling) tehnologija omogućava sveobuhvatno i precizno modeliranje objekata u virtualnom prostoru, pružajući projektantima i inženjerima jasnu sliku celog projekta i pre početka radova. Na ovaj način se smanjuje rizik od grešaka, optimizuju se resursi i ubrzava proces planiranja, što dovodi do značajnog smanjenja troškova i skraćivanja troškova izgradnje. 

BIM omogućava kreiranje digitalnih modela objekata sa svim relevantnim informacijama o materijalima, opremi i održavanju. Ovakav pristup pojednostavljuje procese održavanja i renoviranja objekata, povećavajući njihovu dugovečnost i smanjujući potrebu za popravkama. 

Ovaj način rada podstiče bolju komunikaciju između svih učesnika u projektu, uključujući arhitekte, inženjere, izvođače radova i investitore, pa tako unapređuje saradnju između timova, smanjuje nesporazume i olakšava rešavanje potencijalnih problema. 

Kako doći do BIM-a?

Korišćenje BIM tehnologije u Srbiji nije novost. TeamCAD poseduje bogato iskustvo u ovoj oblasti i tu je da vam pomogne da vaš put ka implementaciji BIM tehnologije bude što brži i jednostavniji. 

TeamCAD je Autodesk gold partner i skoro 20 godina se bavi  prodajom vrhunskih Autodesk softvera, od koji je za BIM najvažniji Revit, program koji je glavni alat za rad u BIM-u. Možete biti sigurni da ste kod nas dobili originalan, legalan softver koji će vam olakšati rad i ubrzati projektovanje 

Pored prodaje softvera, pružamo i tehničku podršku koja će vam pomoći da rešite svaki problem na koji naiđete tokom rada. 

Pošto želimo da osposobimo naše klijente da koriste sve neophodne mogućnosti koje ovi softveri nude, vršimo brojne obuke, webinare, radionice i nudimo konsultantske usluge. 

Izvor: TeamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp