Trendovi za 2023. godinu: Budućnost građevinarstva (2/3.deo)

U ovom članku:
Trendovi u građevinarstvu za 2023. godinu (deo 2/3)
  • Budućnost građevinarstva

Kvalifikovana radna snaga nastaviće da bude izazov za građevinsku industriju u 2023. godini. Iskusni profesionalci se penzionišu i ostavljaju praznine u institucionalnom znanju unutar firmi. Paralelno, industrija ne zamenjuje radnika koji odlazi sa novim radnikom, praveći razlike za narednu generaciju građevinskih lidera koji streme napretku.

Znajući da građevinarstvo ne može dovoljno brzo da privuče i zadrži radnu snagu, moramo da povećamo efikasnost i efektivnost naprednim metodama i alatima za digitalno upravljanje. Digitalno usavršavanje i obuka za specifičnu tehnologiju, kao i širi fokus na deljenje znanja ključni su za zadržavanje institucionalnog znanja i zaposlenih koji napuštaju posao radi penzionisanja.

I dalje ćemo primećivati kako sve više građevinskih firmi razbija zatvorene sisteme za digitalnu metodologiju i širi taj skup veština i metoda širom organizacije. Znanje više neće biti u BIM/VDC odeljenjima ili odeljenjima za inovacije – ono će u širem smislu biti deo sredstava i metoda koje se upotrebljavaju pre konstrukcije i operacija.

Ova promena stvara neodoljive prilike za one koji su upoznati sa digitalnim tehnologijama da prošire svoje iskustvo. Mogu da pomažu firmama da usvoje sofisticiranije tokove rada, omogućavajući im da privuku i zadrže buduće lidere zbog povećanih mogućnosti za različite šanse u karijeri koje je pružila tehnologija.

Kako građevinske firme traže dopunske načine da privuku i održe nove talente, mnogi su shvatili značaj dobrih obuka i programa za deljenje znanja kako bi negovali kulturu učenja i razvoja. Sudeći po skorašnjoj anketi koju je sprovela kompanija Deloitte, firme koje imaju veću kulturu učenja imaju 30–50% veću stopu angažovanja i zadržavanja zaposlenih.

Kao rezultat toga, širom industrije vidimo povećanje broja obuka koje se zasnivaju na korisnicima i na ponašanju. Priznato i razigrano učenje podstiče tekući razvoj spremnosti firmi da rastu sa ciljem da privuku talente na usavršavanje i stimulišu njihov ostanak u organizaciji, kao i da povećaju efikasnost. – Alison Skot, Director, Customer Experience & Industry Advocacy, Autodesk Construction Solutions

  • Budućnost obuke

Veštačka inteligencija se jako brzo razvija širom industrije i svi pokušavaju da održe korak sa najboljim i najnovijim trendovima. Stalno viđamo nove i neverovatne prodavce koji pomeraju granice današnje tehnologije. U organizaciji United Association čak pravimo planove i programe pomoću veštačke inteligencije i virtualne stvarnosti jer znamo da to uzbuđuje radnike.

Ukoliko možemo da ljude stavimo u režim igranja u svetu virtualne stvarnosti, to je pobeda za obuku i drži radnike angažovanim. Vidim za to mnogo potencijala u budućnosti. Toliko toga se menja u industriji i radnoj snazi i mi moramo da se prilagodimo novom načinu rada. – Ken Šnajder, Training Specialist, UA Education & Training Department

  • Uticaj veštačke inteligencije i robotike na radnu snagu

„Veštačka inteligencija je spremna da pozitivno utiče na više aspekata izgradnje, uključujući BIM dizajn osnažen veštačkom inteligencijom, povećanu bezbednost radnika i smanjenje rizika, ali verujem da će jedan od najznačajnijih uticaja veštačke inteligencije biti od njene upotrebe u praćenju produktivnosti.

Veštačka inteligencija će moći da koristi tehnologiju vizualnog prepoznavanja koja će moći da identifikuje različite proizvode (tj. gipsane ploče, cevi, kanale…) kao i meta podatke iz BIM dizajna, da prati proizvodnju na osnovu planiranog trajanja i količina. To će omogućiti kompanijama da razumeju produktivnost u realnom vremenu i koriste te uvide za bolje upravljanje rasporedom projekata, troškovima i još mnogo toga.

Uticaj ovoga na krajnji rezultat građevinskih kompanija biće dramatičan i prvi korak ka novoj upotrebi veštačke inteligencije koji će se desiti 2023. godine. Zapravo, kompanija Compass danas koristi tu tehnologiju u našem kampusu data centra Dallas-Fort Worth , i to je prilično kul stvar.“ – Nensi Novak, Chief Innovation Officer, Compass Datacenters

„Jedan od trendova koji me najviše oduševljava u trgovinom limom je robotika. Robotika stvarno raste – na primer, samo pogledajte šta HP radi sa SitePrint-om. Iako će i dalje biti potrebne veštine za rad, robotika će pomoći radnicima da budu efikasniji, naročito kada su u pitanju svakodnenvni i generički zadaci.

Robotika će definitivno imati uticaj na naše dobavljače limova i cevi, čak i za 5 i 10 godina. Na kraju će se taj uticaj proširiti i na gradilište. Na primer, pogledajte šta Boston Dynamics radi sa Spot-om. Već vidimo da to oživljava.“– Ron T. Mekgvajer, Program Administrator, International Training Institute

  • Multidisciplinaran razvoj veština

Verujem da će budućnost građevinske industrije biti vođena metodama prefabrikacije i modularne gradnje. Takođe, imamo radnu snagu koja će morati da ima multidisciplinaran skup veština.
Baš kao što sportisti i zabavljači moraju da imaju veštine i talente iz više oblasti, tako moraju biti uspešni trgovci budućnosti. Vidimo kako se oba koncepta ostvaruju, posebno u elektro industriji.“ – Met Olred, Education Manager, Gaylor, Electric, Inc.

Prvi deo ove priče pročitajte ovde.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp