Virtuelna tura oživljava istoriju katedrale Notr Dam

U ovom članku:
Virtuelna tura oživljava istoriju katedrale Notr Dam

O virtuelnoj turi po katedrali Notr Dam se priča širom sveta, nakon što je proširena stvarnost javnosti otkrila ovo kulturno nasleđe.

  • Kada je 2019. godine izbio požar u katedrali Notr Dam, razbuktala se nova ideja: putujuća virtuelna izložba koja će tokom rekonstrukcije povezati javnost sa spomenikom.
  • Korišćenjem alata za proširenu i virtuelnu stvarnost, francuska startap kompanija Histovery ovoj izložbi unosi život. 
  • Tehnologija video-igara je ključ koji posetiocima daje mogućnost da ponovo otkriju devet vekova dugu istoriju katedrale, kao i da zavire iza kulisa restauracije. 

U rano popodne 15. aprila 2019. godine, parisko nebo je ispunio gust oblak dima. Pariski Notr Dam, jedna od kultnih katedrala – ona koja je svedočila krunisanju Napoleona, što je ovekovečio slikar iz 18. veka Žak-Luj David – gori!  U noći katastrofe, devet vekova francuske istorije je nestalo u plamenu dok je voljenoj pariskoj katedrali vatra nanosila teška oštećenja.

Vatru je izazvao nesrećni slučaj na tavanu katedrale, a ona je vrh kule od hrasta i olova, koji je u 19. veku dizajnirao arhitekta Ežen Viole le Dik, transformisala u baklju. Vrelina je prouzrokovala savijanje, a onda i njeno rušenje, zajedno sa ostatkom krova. 

Više od 170 godina pre tragedije , Viktor Igo je napisao neku vrstu predosećanja u svom romanu Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu: „Sve su oči bile podignute ka vrhu crkve. Tamo se video izvanredan prizor. Na vrhu najviše galerije, više od centralne rozete, između dve kule uzdizao se, uz vihore varnica, veliki plamen.“

Stotinak godina kasnije, ova užasna scena se odigrala dok su parižani gledali kako se 500 vatrogasaca bori sa požarom. Na kraju su kule spašene, ali je veći deo krova uništen. Znamenitost je zatvorena pošto je grad obećao da će je obnoviti. 

Emocija koju je izazvao požarom zahvaćeni Notr Dam, proširila se daleko van granica Francuske, uz gestove solidarnosti i donacije koje su pristizale od kompanija i individulaca iz svih krajeva sveta. Pored odanih vernika, pre požara je spomenik dočekivao više od 30.000 posetilaca dnevno. Francuski predsednik Emanuel Makron dao je javnosti svečanu zakletvu da će katedrala biti obnovljena do kraja 2024. godine. 

Izložba proširene stvarnosti putuje svetom

Kao odgovor na ovaj tragični događaj, izložba „Doživljaj pariskog Notr Dama“ namerava da oživi 900 godina istorije katedrale. Iskustvo virtuelnog uranjanja u istoriju katedrale, delo je kompanije Histovery, francuskog startapa koji je specijalizovan za isporučivanje imerzivnih tura proširene stvarnosti.

Do danas je kompanija izložbu dovela u skoro 20 muzeja i spomenika u Francuskoj i Nemačkoj. Zahvaljujući ekskluzivnom sponzorstvu kompanije The L’Oréal Group, izložba je otvorena u Francuskom paviljonu na Svetskom sajmu u Dubaiju. Bila je prikazana na koledžu des Bernardins u Parizu od aprila do jula 2022. godine, a u zgradi Nacionalnog muzeja u Vašingtonu će biti od aprila do septembra 2022. godine. Odatle će putovati u Drezden u Nemačkoj, Nju Orleans, a zatim će posetiti desetak drugih gradova tokom naredne dve godine.  

„Kompanija Histovery nam omogućava da zaronimo duboko u istoriju katedrale i restauraciju“, kaže Bruno de sa Moreira, osnivač i direktor kompanije. „Cilj nam je da pariski Notr Dam postane pristupačan pomoću proširene stvarnosti i interaktivnosti i u skladu sa savremenim naučnim znanjem.“ 

U praktičnim uslovima, posetilac započinje virtuelnu turu korišćenjem interaktivnog tableta koji se zove HistoPad. Sa njim mogu da iz svih uglova  istraže 3D istorijske rekonstrukcije, odaberu nivo vizuelnih detalja, pomeraju virtuelne objekte, otvaraju vrata i zarone – izgube se u drugačije nedostupnim ćoškovima i pukotinama scena iz različitih vremenskih perioda. Dok posetioci idu kroz izložbu, mogu da skeniraju terminale koji služe kao portali za druge periode, koji im omogućavaju da putuju kroz prošlost i imaju interakcije u ostalim rekonstruisanim istorijskim scenama.

„Kada posetioci imaju aktivnu ulogu, lakše utole žeđ za znanjem“, kaže Eduard Lusan, suosnivač kompanije Histovery i dizajner uređaja Notre-Dame de Paris HistoPad. Kompanija je razvila svoj digitalni alat na osnovu softvera kompanije Autodesk3ds Max i Maya.  

„Ovakav alat omogućava da se objasne složeniji elementi i od kada može da uključi više detalja, vizuelni proizvod pruža još više informacija“, kaže Lusan.

21 istorijski događaj je rekonstruisalo 12 umetnika

Digitalne tehnologije i stručnost 12 umetnika koji rade iz svojih studija omogućili su kompaniji Histovery da ponudi jedinstven pogled na pariski Notr Dam.

Izložba nudi jedinstven pristup bogatstvu arhitektonskih detalja, istorijskih anegdota i naučnih činjenica kojih šira javnost ranije nije bila svesna. To je postignuto kombinovanjem virtuelne stvarnosti sa preciznošću savremenih naučnih saznanja i saradnjom sa javnim institucijama odgovornim za konzervaciju i restauraciju pariskog Notr Dama.

Koordinisanje između umetničkih i naučnih timova na projektu je ključno jer se tačnost izložbe oslanja na alhemiju između njih“, kaže de Sa Moreira. „Upravljanje velikim brojem istorijskih izvora i ništa manje nego sedam naučnih komiteta, u zavisnosti od perioda, predstavljalo je značajan izazov koji je morao da se prevaziđe“, kaže Lusan. „Drugi veliki izazov uključuje odabiranje tema koje će se obrađivati i napredovanje tempom koji dopuštaju proizvodnja i razvoj.“  

Rekreiranje 21 scene na izložbi zahtevalo je više od godinu dana rada. Pretprodukcija (koncepti i istaživanje) napredovali su u isto vreme i trajali više od 6 meseci. „S obzirom na njene digitalne dimenzije, izložba se lako može transportovati bez rizika od oštećenja ili gubitka“, kaže de Sa Moreira. „Štaviše, može da se klonira, tako da može istovremeno da se prikazuje u Parizu i Vašingtonu“. 

Kompanija Histovery proizvodi uređaj HistoPads od 2013. godine i stalno poboljšava efikasnost procesa proizvodnje i razvoja. „Ovo iskustvo nam je omogućilo da budemo uspešni na ovom projektu“, kaže Lusan. „Obim izložbe je neuporediv, s obzirom na broj različitih vremenskih perioda kojima treba pristupiti tokom obilaska, a ponovno kreiranje svega toga za HistoPad, zahtevalo je izuzetan i besprekoran timski rad.“ 

Sa izložbom „Doživljaj pariskog Notr Dama“ originalne rekonstrukcije su po prvi put dostupne javnosti. Katedrala Notr Dam kakva nije viđena nikada ranije. Uređaj HistoPad javnosti pruža brz pristup informacijama, nudeći intuitivni interfejs koji je pogodan za kulturno posredovanje tako što podstiče posetioca da bude radoznao. 

„Tura proširene stvarnosti“ posetiocima omogućava da svojim tempom imaju interakciju sa izložbom dok prolaze svoj put kroz grafički bogat univerzum koji podseća na video-igru. U izložbi „Doživite pariski Notr Dam“ držimo korak sa najnovijim radovima na gradilištu i ažuriramo sadržaj između izložbi“, kaže de Sa Moreira.

Izložbeni prostor za umetničke zanate

Komentari posetilaca koji napuštaju izložbu su puni entuzijazma: „HistoPad je veoma edukativan i razumljiv alat…sjajno je koliko je interaktivan!“ 

U specijalnom članku na mreži, francuski magazin Connaissance des Arts izveštava: „U Dubaiju je izložbu videlo skoro 150.000 posetilaca za samo 30 dana. Dokazala je svoju mogućnost da privuče pažnju široke internacionalne publike.“ 

Kompanija Histovery se tokom realizacije projekta oslonila na tehnologiju kompanije Autodesk. Ona je takođe uključena u obnovu pariske katedrale Notr Dam putem podrške koju je pružila javnim institucijama odgovornim za konzervaciju i restauraciju katedrale. Autodesk kolekcije alata za građevinarstvo, zajedno sa BIM 360, korišćeni su za pravljenje digitalnog modela katedrale i njenog neposrednog okruženja. Ove tehnologije su ubrzale obnovu zdanja i njihova efikasnost je već dokazana u drugim katedralama u Francuskoj i širom sveta.   

Istraživanjem faza restauracije na način koji prikazuje njihovu raznovrsnost i složenost, izložba „Doživljaj pariskog Notr Dama“ takođe ističe vekovima staro umeće umetničkih zanata. Inače neprimećen i možda potcenjen rad klesara, kamenorezaca, majstora staklara i drugih konzervatora i restauratora došao je u centar pažnje. Ova izvanredna izložba povećava vidljivost ovih zanata, pretvarajući ih u živo nasleđe koje, kao katedralu, mogu svi da cene.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp