Udružili se Epic Games i Autodesk da bi ubrzali mogućnosti imerzivnog dizajna u realnom vremenu

U ovom članku:
Udružili se Epic Games i Autodesk da bi ubrzali mogućnosti imerzivnog dizajna u realnom vremenu

Kompanije Epic Games i Autodesk, Inc. 27.9.2022. godine saopštile su da su započele stratešku saradnju sa ciljem da ubrzaju imerzivna 3D iskustva u realnom vremenu širom različitih disciplina, sa glavnim fokusom na arhitekturu, inženjering i građevinarstvo.

Zaposleni u ovim oblastima susreću se sa izazovima da brže nego ikada isporuče projekte, po nižim troškovima – i sve to dok se suočavaju sa nedostatkom radne snage. Rešenje su otvoreniji, povezaniji tokovi rada sa integrisanim trećim stranama, koji omogućavaju jednostavan zajednički rad.

Strateška saradnja kompanija Epic Games i Autodesk ima za cilj da učini da imerzivna okruženja i radni tokovi za saradnju budu lako dostupni projektantima, inženjerima i drugim profesionalcima iz građevinske struke, kako bi za kraće vreme mogli da isporuče inovativniji projekat. Tehnologija u realnom vremenu donosi više „šta ako“ pitanja po satu, nego tradicionalna sredstva vizualizacije – otključavajući kreativnost i efikasnije pronalaženje rešenja.

Prva integrisana ponuda će biti Twinmotion kompanije Epic Games za softver Autodesk Revit, koji pomaže da arhitekte ožive svoj projekat i ispričaju priču koja stoji iza njihove namere ili da jednostavno prenesu odgovore na složena pitanja. Pošto se softver Revit koristi za projektovanje, dokumentovanje i isporuku građevinskih i infrastrukturnih projekata, Twinmotion dopunjuje proces tako što u realnom vremenu drži korak sa renderovanjem dizajna i izgradnjom. Autodesk namerava da Twinmotion za Revit postane dostupan svim korisnicima softvera prilikom sledećeg objavljivanja.

„Integracija između softvera Autodesk Revit i Twinmotion obećava zaista besprekorno 3D iskustvo za profesionalce koji se bave projektovanjem“, kaže Mark Peti, potpredsednik kompanije Epic Games. „Mi i Autodesk imamo zajednički cilj, a to je da damo korisnicima više vremena da budu inovativni.“ Korišćenjem 3D alata i biblioteka u Epic ekosistemu u realnom vremenu, korisnici mogu više vremena da potroše na oživljavanje svog dizajna, a manje na rukovanje složenim podacima i tehničkim tokovima rada.“

„Znamo da naši korisnici traže više vizualnih doživljaja i žele da iskuse saradnju kroz proširenu stvarnost“, kaže Ejmi Bundšel, potpredsednica odeljka za građevinske projekte kompanije Autodesk. „Zajedno sa kompanijom Epic Games, proširićemo ono što je moguće. U imerzivnim okruženjima arhitekte mogu da komuniciraju sa članovima svojih projektnih timova i klijentima i pruže, radi boljeg donošenja odluka i rezultata, neuporedinvo realiniju sliku toga kako će projekat izgledati i delovati po završetku.“

Kompanije Epic i Autodesk se udružuju još od 2008. godine kada se kompanija Epic Games pridružila partnerskom programu i omogućila integrisanje Autodesk softvera za 3D dizajniranje u svoj Epic Unreal Engine. Pored dodatka softveru Revit, Datasmith tehnologija kompanije Epic podržava 3ds MaxNavisworks i Inventor radne tokove kako bi se pojednostavilo dovođenje projekata u Unreal Engine.

U 2021. godini, saradnjom kompanija Epic i Autodesk pokreće se novi dodatak Unreal Live Link za softver Maya, koji omogućava kreatorima medija i zabave da u realnom vremenu strimuju podatke iz softvera Maya u Unreal Engine.

Gledajući napred, cilj nam je da razvijemo iskustva korisnika koji su van građevinske industrije, što uključuje medije, zabavu i proizvodnju, i pružimo im vrednost koje ima kreiranja sadržaja u realnom vremenu. Kao članovi Metaverse Standards Foruma, Epic Games i Autodesk takođe pokreću otvorene standarde koji poboljšavaju prenosivost i integraciju, opremaju korisnike imerzivnom tehnologijom idealnom za saradnju i pružaju stvarne vrednosti.

Izvor: teamCAD

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp